Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 28. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - V sredo bo minilo 20 let, od kar je Slovenija postala članica EU. Bila je del največje širitve unije, ko je v povezavo hkrati vstopilo deset držav. V dveh desetletjih se je vzdušje v Evropi precej spremenilo, medtem ko je bilo leta 2004 govora o dokončnem padcu železne zavese in združevanju, je danes spričo vojne v Ukrajini v ospredju varnost.

LJUBLJANA/ŠOŠTANJ - Ker Holding Slovenske elektrarne tudi v prihodnje pričakuje "občutne izgube" pri poslovanju Termoelektrarne Šoštanj in Premogovnika Velenje, pripravlja analize, ki bodo podlaga za odločitve o termo diviziji. Teh še ni, več naj bi bilo znanega v drugem polletju. Nedavno je premier Robert Golob razkril, da so v pripravi scenariji zaprtja ali močnega zmanjšanja proizvodnje v termoelektrarni že v treh letih.

AJDOVŠČINA - Razvoj občine Ajdovščina se kaže tudi v rasti števila delovnih mest in potrebi podjetij po zemljiščih za nove poslovne prostore. Občina je privlačna tudi za priseljevanje, zato načrtujejo nove naložbe v razvoj infrastrukture za višjo kakovost življenja, je povedal župan Tadej Beočanin.

LJUBLJANA - V Sloveniji je povprečni letni bruto dohodek na prebivalca leta 2022 znašal 15.990 evrov, neto dohodek pa 12.343 evrov. Prvi je bil glede na leto 2021 višji za devet odstotkov oz. 1326 evrov, drugi pa za 10,2 odstotka oz. 1142 evrov. Povprečni neto dohodek na prebivalca je bil najvišji v občini Kranjska Gora, najnižji pa v občini Kuzma.

LJUBLJANA - Mednarodna organizacija dela (ILO) je za geslo današnjega svetovnega dneva varnosti in zdravja pri delu izbrala Podnebne spremembe ter varnost in zdravje pri delu. Vse več ekstremnih vremenskih pojavov in segrevanje ozračja namreč pomembno vplivajo na delavce. V Sloveniji pa svobodni sindikati pozivajo pristojne k sprejetju ustreznih predpisov.

ILIRSKA BISTRICA - Pavlovčeva galerija v Ilirska Bistrica ima z letošnjim letom nov koncept delovanja, ki jo kot edino za vizualno umetnost v občini odpira umetnikom izven občine, obenem pa še vedno ohranja možnost razstav domačih ustvarjalcev. Kuratorka razstavnega programa je Anamarija Stibilj Šajn, ki je v središče letošnje sezone postavila figuraliko.

bg/bg
© STA, 2024