Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 27. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Praznujemo državni praznik, dan upora proti okupatorju. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v poslanici izpostavila 27. april kot dan, ko se spominjamo poguma in odločnosti prednikov v boju proti zlu okupatorja. Za demokracijo, človekove pravice, strpnost in spoštovanje različnosti pa se moramo boriti vsak dan, meni. Premier Robert Golob pa je opozoril, da se kot družba tudi danes soočamo s spodkopavanjem temeljnih vrednot, čemur se moramo upreti. Medsebojno spoštovanje in upoštevanje razlik morata po njegovih besedah ostati naši osnovni načeli, če želimo živeti v miru in graditi prihodnost.

LJUBLJANA - Slovensko zunanje ministrstvo je obsodilo skrunitve spomenikov padlim slovenskim in italijanskim partizanom in antifašistom pri Rimu in v Trstu na predvečer dneva osvoboditve v Italiji. Ob tem je izrazilo pričakovanje, da bodo pristojne italijanske institucije storilce izsledile in ustrezno ukrepale.

WASHINGTON - Slovensko veleposlaništvo v Washingtonu je bilo v petek zvečer tarča vandalizma, so za STA potrdili na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve. Poškodovanih je bilo nekaj stekel na oknih in vratih. Organi pregona so storilca že pridržali, njegov motiv pa za zdaj še ni znan.

LJUBLJANA - Začetek prazničnega konca tedna pričakovano poteka tudi v znamenju zastojev na cestah. Največ jih je na primorski avtocesti, promet pa je zgoščen tudi na ljubljanski obvoznici in nekaterih lokalnih cestah.

mlu/mlu
© STA, 2024