Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 26. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Opozicijski SDS in NSi sta napovedali vložitev zahteve za ustavno presojo odlokov o posvetovalnih referendumih glede rabe konoplje in pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Hkrati zahtevata tudi njuno zadržanje do odločitve ustavnega sodišča, kar bi lahko premaknilo izvedbo teh dveh referendumov z 9. junija, ko bodo evropske volitve. V Svobodi menijo, da je zahteva za ustavno presojo legitimna pravica opozicije, odločitev ustavnega sodišča pa da bodo spoštovali v vsakem primeru. Po oceni Levice so takšne zahteve tudi pritisk na ustavno sodišče.

LJUBLJANA - Predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Janez Žakelj je glede očitkov o zlorabi Knovsa ob nadzoru na policiji po aferi Dars znova zatrdil, da je komisija ravnala zakonito in skladno z uveljavljeno prakso. Članov Knovsa iz vrst koalicijskih Svobode in SD pa Žakljeva pojasnila niso prepričala.

LJUBLJANA - Nadzorni svet Darsa je Davidu Skornšku za šest mesecev podaljšal mandat na čelu družbe. Skornšek je vodenje Darsa prevzel novembra lani, potem ko je po medijskih razkritjih domnevnih nepravilnosti na družbi odstopil Valentin Hajdinjak.

PORTOROŽ/LJUBLJANA - Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je danes na strokovnem srečanju ekonomistov in poslovodnih delavcev v zdravstvu v Portorožu zatrdila, da poskušajo na ministrstvu zdravstvo z majhnimi koraki prestaviti iz prostega teka in ga usmeriti v pravo smer. Kot je naštela, so v šestih mesecih sprejeli štiri zakone in 46 podzakonskih aktov. Ministrstvo pa je v javno razpravo poslalo nov predlog zakona o kakovosti v zdravstvu. Predlog med drugim predvideva, da izvajalci zdravstvene dejavnosti oblikujejo sistem varnosti pacientov in ga vključijo v vse organizacijske enote, zdravstvene dejavnosti in storitve. Predvideva tudi ustanovitev Javne agencije RS za kakovost v zdravstvu.

LJUBLJANA - Izredna seja DZ, ki jo zahteva SDS in na kateri bodo poslanke in poslanci obravnavali zahtevo državnega sveta za ustanovitev preiskovalne komisije o poslovanju podjetij Gen-I in Star Solar ter financiranju stranke Gibanje Svoboda, bo 6. maja z začetkom ob 13. uri, je sklenil kolegij predsednice DZ.

LJUBLJANA - Do odhodov z Inšpektorata RS za delo je prihajalo že pod prejšnjim vodstvom, odnose pa se ureja, je poudarila glavna inšpektorica za delo Katja Čoh Kragolnik. Inšpektorat je stabilen, njegovo delo pa želijo še izboljšati, je dodala. Čoh Kragolnik je podporo in zaupanje izrazil tudi minister za delo Luka Mesec.

LJUBLJANA - Prenova glavne bolnišnične stavbe UKC Ljubljana je zaradi prihajajoče izvedbe protipotresne sanacije začasno ustavljena, poroča Dnevnik. Ministrstvo za zdravje je izvajalcu gradbenih del po tistem, ko protipotresne sanacije sprva ni predvidevalo, v torek sporočilo, naj ustavi dela, ker so si na ministrstvu premislili.

LJUBLJANA - Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik v letnem poročilu o delu v letu 2023, ki ga je predal DZ, ugotavlja, da so diskriminatorne obravnave vsak dan in skoraj povsod deležni predvsem ljudje z invalidnostmi. Ugotavlja tudi druge oblike diskriminacije in poudarja, da je zmanjševanje diskriminacije sestavni del zagotavljanja varstva človekovih pravic.

ZAGORJE OB SAVI - Dobro leto in pol od začetka gradbenih del so v Zagorju ob Savi s slovesnostjo uradno zaključili projekt obnove železniške postaje. Ta je v okviru 22 milijonov evrov vrednih del dobila prenovljene postajno poslopje, peronsko in tirno infrastrukturo ter nov nadhod. Dela je v višini nekaj manj kot 14 milijonov evrov sofinancirala EU.

LJUBLJANA/KOPER - Dars je na razpisu za težko pričakovano serminsko vpadnico v Kopru, ki bo povezala razcep Sermin na stiku primorske avtoceste in obalne hitre ceste ter območje Luke Koper, izbral skupno ponudbo CPK in Kolektorja CPG. Njena vrednost je nekaj pod 9,4 milijona evrov z davkom. Izbor še ni pravnomočen.

LJUBLJANA - Mineva deset let od formalne ustanovitve Slovenskega državnega holdinga (SDH). V tem času so izplačila dividend družb v njegovem upravljanju znašala 2,1 milijarde evrov, SDH pa je prodal za 1,5 milijarde evrov kapitalskih naložb. Donosnost portfelja je bila skozi leta različna, najvišja je bila lani, so ob obletnici sporočili iz SDH.

LJUBLJANA - Obeležujemo svetovni dan intelektualne lastnine, ki letos v ospredje postavlja cilje trajnostnega razvoja. V slovenski kolektivni organizaciji Aipa so ob tem dnevu opozorili na pomen učinkovite zaščite kreativnosti v vedno bolj dinamičnem digitalnem svetu.

NEW YORK - Na oblikovalskem natečaju TDC70 mednarodne tipografske organizacije Type Directors Club je eno od nagrad prejel tudi oblikovalec Tomato Košir. Žirijo je prepričal v kategoriji oblikovanja vidnih sporočil z naslovnico tematske edicije Dnevnikovega Objektiva iz 11. novembra lani z naslovom Gaza - Madež, ki bo ostal, poročajo mediji.

zc/zc
© STA, 2024