Snežne razmere v visokogorju

Ljubljana, 26. aprila - Nevarnost proženja snežnih plazov je večinoma znatna, tretje stopnje. V gorah je v preteklih dneh zapadlo veliko snega. V visokogorju je ponekod nov sneg padel na trdo in poledenelo podlago, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Predvsem na strmih pobočjih je pričakovano spontano plazenje nesprijetega snega. Okoli vrhov in grebenov so mesta z napihanim snegom, ki se lahko sprožijo že pod majhno obremenitvijo. Ponekod je pod napihanim snegom lahko tudi sodra ali babje pšeno, ki predstavlja šibko plast. Ob postopni otoplitvi se bodo v sredogorju prožili plazovi mokrega snega, zlasti nevarna bodo strma s travo porasla območja.

Od ponedeljka je v gorah, nad okoli 1200 metri, zapadlo od 50 do 80 centimetrov snega, snežilo je vse do dolin. Snežna odeja se je zlasti v sredo čez dan v sredogorju že nekoliko ojužila. Ob sneženju je predvsem okoli vrhov in grebenov pihal šibak do zmeren severovzhodnik, ki je prenašal sneg in gradil snežne nanose. Snežna odeja se večinoma globoko predira, zato je gibanje oteženo. Razmere so povsem zimske. V visokogorju so vetru izpostavljena mesta spihana vse do poledenele podlage, zato je tam nevarnost zdrsa.

Danes je v gorah kopasta oblačnost, nastanejo lahko posamezne plohe. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1400 metrov, količina padavin bo majhna. Krepil se bo jugozahodnik, ki bo popoldne že zmeren. Ničta izoterma se bo do večera dvignila na 1700 metrov. V soboto bo spremenljivo oblačno, več jasnine bo dopoldne. Pojavljale se bodo krajevne plohe, ki bodo bolj verjetne v Julijcih. Meja sneženja se bo še nekoliko dvignila in bo na okoli 1800 metrih. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodnik. Sredi dneva bo temperatura na 1500 metrih okoli 3, na 2500 metrih pa okoli -3 stopinje Celzija.

V nedeljo bo suho, delno se bo razjasnilo. Občutno topleje bo. Še bo pihal zmeren jugozahodnik. Temperaturna meja, 0 stopinj Celzija, se bo čez dan dvignila nad nadmorsko višino 3000 metrov. V ponedeljek bo precej sončno in še nekoliko topleje kot v nedeljo, jugozahodnik bo oslabel.

Nevarnost proženja snežnih plazov bo zaradi odjuge ostala znatna, tretje stopnje. Plazovi mokrega snega se bodo spontano prožili vsak dan nekoliko višje - danes predvsem v sredogorju, v soboto in nedeljo pa tudi na najvišjih vrhovih. Na posameznih pobočjih bodo možni tudi večji snežni plazovi. V sredogorju se bo snežna odeja pospešeno preobražala in talila. Zaradi razjasnitve bo ponoči snežna odeja pomrznila, krepila se bo skorja. Jugozahodni veter bo v visokogorju občasno še prenašal rahel sneg, nastali bodo novi snežni zameti.

mva/mva
© STA, 2024