Na okrogli mizi strokovnjaki med drugim opozorili na preveliko količino zaužitega mesa
Ljubljana, 25. aprila - Za trajnostni razvoj moramo začeti razmišljati o spremembah prehrambenih navad, so se na okrogli mizi v sklopu Festivala hrane za možgane strinjali strokovnjaki. Menijo, da moramo zmanjšati količine zaužitega mesa. O tem, ali bo laboratorijsko meso kdaj nadomestilo konvencionalno pridelavo mesa, pa je težko govoriti, so poudarili.
Njegova pridelava je namreč zelo draga, po besedah rektorja Univerze v Ljubljani Gregorja Majdiča pa tudi ni tako trajnostna, kot se zdi, saj da je postopek energetsko zelo potraten.
Sogovorniki so glede prehranskih dopolnil strinjali, da ne smejo biti nadomestek za prehrano. Glede njihovih priporočil so prisotna tudi številna zavajanja, zato je toliko bolj pomembno, da vemo, kaj jemo.
Barbara Koroušić Seljak z Instituta Jožef Stefan je ob tem poudarila pomembnost aplikacij, ki pomagajo pri izbiri živil.