Na okrogli mizi strokovnjaki med drugim opozorili na preveliko količino zaužitega mesa

Ljubljana, 25. aprila - Za trajnostni razvoj moramo začeti razmišljati o spremembah prehrambenih navad, so se na okrogli mizi v sklopu Festivala hrane za možgane strinjali strokovnjaki. Menijo, da moramo zmanjšati količine zaužitega mesa. O tem, ali bo laboratorijsko meso kdaj nadomestilo konvencionalno pridelavo mesa, pa je težko govoriti, so poudarili.

Ljubljana, Edvard.
Festival hrane za možgane: Kako preživeti v prehranski džungli? Meni prihodnosti na žaru.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Edvard.
Festival hrane za možgane: Kako preživeti v prehranski džungli? Meni prihodnosti na žaru.
Povezovalka dogodka Lea Udovč.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Edvard.
Festival hrane za možgane: Kako preživeti v prehranski džungli? Meni prihodnosti na žaru.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Edvard.
Festival hrane za možgane: Kako preživeti v prehranski džungli? Meni prihodnosti na žaru.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Edvard.
Festival hrane za možgane: Kako preživeti v prehranski džungli? Meni prihodnosti na žaru.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Edvard.
Festival hrane za možgane: Kako preživeti v prehranski džungli? Meni prihodnosti na žaru.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Edvard.
Festival hrane za možgane: Kako preživeti v prehranski džungli? Meni prihodnosti na žaru.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Edvard.
Festival hrane za možgane: Kako preživeti v prehranski džungli? Meni prihodnosti na žaru.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Edvard.
Festival hrane za možgane: Kako preživeti v prehranski džungli? Meni prihodnosti na žaru.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Edvard.
Festival hrane za možgane: Kako preživeti v prehranski džungli? Meni prihodnosti na žaru.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Edvard.
Festival hrane za možgane: Kako preživeti v prehranski džungli? Meni prihodnosti na žaru.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Edvard.
Festival hrane za možgane: Kako preživeti v prehranski džungli? Meni prihodnosti na žaru.
Nataša Poklar Ulrih z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Edvard.
Festival hrane za možgane: Kako preživeti v prehranski džungli? Meni prihodnosti na žaru.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Edvard.
Festival hrane za možgane: Kako preživeti v prehranski džungli? Meni prihodnosti na žaru.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Edvard.
Festival hrane za možgane: Kako preživeti v prehranski džungli? Meni prihodnosti na žaru.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Edvard.
Festival hrane za možgane: Kako preživeti v prehranski džungli? Meni prihodnosti na žaru.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Edvard.
Festival hrane za možgane: Kako preživeti v prehranski džungli? Meni prihodnosti na žaru.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Edvard.
Festival hrane za možgane: Kako preživeti v prehranski džungli? Meni prihodnosti na žaru.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Edvard.
Festival hrane za možgane: Kako preživeti v prehranski džungli? Meni prihodnosti na žaru.
Povezovalka dogodka Lea Udovč.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Edvard.
Festival hrane za možgane: Kako preživeti v prehranski džungli? Meni prihodnosti na žaru.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Edvard.
Festival hrane za možgane: Kako preživeti v prehranski džungli? Meni prihodnosti na žaru.
Vodja laboratorija za prehrambeno kemijo na Kemijskem inštitutu Alen Albreht.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Edvard.
Festival hrane za možgane: Kako preživeti v prehranski džungli? Meni prihodnosti na žaru.
Vodja laboratorija za prehrambeno kemijo na Kemijskem inštitutu Alen Albreht.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Edvard.
Festival hrane za možgane: Kako preživeti v prehranski džungli? Meni prihodnosti na žaru.
Vodja laboratorija za prehrambeno kemijo na Kemijskem inštitutu Alen Albreht.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Edvard.
Festival hrane za možgane: Kako preživeti v prehranski džungli? Meni prihodnosti na žaru.
Rektor Univerze v Ljubljani Gregor Majdič.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Edvard.
Festival hrane za možgane: Kako preživeti v prehranski džungli? Meni prihodnosti na žaru.
Rektor Univerze v Ljubljani Gregor Majdič.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Edvard.
Festival hrane za možgane: Kako preživeti v prehranski džungli? Meni prihodnosti na žaru.
Rektor Univerze v Ljubljani Gregor Majdič.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Edvard.
Festival hrane za možgane: Kako preživeti v prehranski džungli? Meni prihodnosti na žaru.
Nataša Poklar Ulrih z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Edvard.
Festival hrane za možgane: Kako preživeti v prehranski džungli? Meni prihodnosti na žaru.
Nataša Poklar Ulrih z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Edvard.
Festival hrane za možgane: Kako preživeti v prehranski džungli? Meni prihodnosti na žaru.
Barbara Koroušić Seljak z Inštituta Jožef Stefan.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Edvard.
Festival hrane za možgane: Kako preživeti v prehranski džungli? Meni prihodnosti na žaru.
Barbara Koroušić Seljak z Inštituta Jožef Stefan.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Edvard.
Festival hrane za možgane: Kako preživeti v prehranski džungli? Meni prihodnosti na žaru.
Tanja Kamin s Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Edvard.
Festival hrane za možgane: Kako preživeti v prehranski džungli? Meni prihodnosti na žaru.
Tanja Kamin s Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Edvard.
Festival hrane za možgane: Kako preživeti v prehranski džungli? Meni prihodnosti na žaru.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Edvard.
Festival hrane za možgane: Kako preživeti v prehranski džungli? Meni prihodnosti na žaru.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Edvard.
Festival hrane za možgane: Kako preživeti v prehranski džungli? Meni prihodnosti na žaru.
Nataša Poklar Ulrih z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Edvard.
Festival hrane za možgane: Kako preživeti v prehranski džungli? Meni prihodnosti na žaru.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Edvard.
Festival hrane za možgane: Kako preživeti v prehranski džungli? Meni prihodnosti na žaru.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Edvard.
Festival hrane za možgane: Kako preživeti v prehranski džungli? Meni prihodnosti na žaru.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Edvard.
Festival hrane za možgane: Kako preživeti v prehranski džungli? Meni prihodnosti na žaru.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Edvard.
Festival hrane za možgane: Kako preživeti v prehranski džungli? Meni prihodnosti na žaru.
Foto: Bor Slana/STA

Njegova pridelava je namreč zelo draga, po besedah rektorja Univerze v Ljubljani Gregorja Majdiča pa tudi ni tako trajnostna, kot se zdi, saj da je postopek energetsko zelo potraten.

Sogovorniki so glede prehranskih dopolnil strinjali, da ne smejo biti nadomestek za prehrano. Glede njihovih priporočil so prisotna tudi številna zavajanja, zato je toliko bolj pomembno, da vemo, kaj jemo.

Barbara Koroušić Seljak z Instituta Jožef Stefan je ob tem poudarila pomembnost aplikacij, ki pomagajo pri izbiri živil.

maa/lte
© STA, 2024