Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 25. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides in vlada sta prvič po neuspešni mediaciji nadaljevala stavkovna pogajanja. Trajala so več kot dve uri, še pred koncem srečanja pa so medijem sporočili, da pogajanj odslej ne bodo komentirali, prav tako ne bodo razkrili novih terminov. Pogajanja pa da nadaljujejo.

KOPER - Vsak delavec si po besedah predsednika Obalne sindikalne organizacije - Konfederacije sindikatov 90 Damjana Volfa zasluži plačo, s katero lahko dostojno živi in ki mu prinese tudi dostojno pokojnino. Sindikalisti je pred praznikom dela opozoril še na kopico težav in poudaril, da ne namerava popustiti pri zahtevi, da je 40 let dela dovolj za upokojitev.

LJUBLJANA - Obeležujemo dan ekološkega dolga za Slovenijo, ko smo v državi porabili vse razpoložljive vire in ekosistemske storitve, ki jih lahko Zemlja obnovi v enem letu. Dan je letos nastopil teden dni pozneje kot lani. Če bi vsi na svetu živeli kot Slovenci, bi potrebovali 3,4 planeta v velikosti Zemlje.

LJUBLJANA - Banke v Sloveniji so v prvih dveh mesecih leta ustvarile skoraj 160 milijonov evrov dobička pred davki, kar je 2,3-krat več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček se je povečal za skoraj 2,6-krat na 138,6 milijona evrov, v mesečni publikaciji navaja Banka Slovenije.

LJUBLJANA - Pravosodno ministrstvo bo izvedlo nov postopek oddaje javnega naročila za projekt digitalizacije notarskih storitev, ki se je v začetku leta znašel v predlogu interpelacije o delu nekdanje pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan. Odločitev o zaključitvi javnega naročila je konec februarja, ko je opravljala tekoče posle, sprejela Švarc Pipan.

MARIBOR - Mariborski Institut informacijskih znanosti (Izum) gosti predstavnike največjih evropskih superračunalniških centrov. Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je poudarila, da smo v Sloveniji lahko zelo ponosni, da smo z Vego pred nekaj leti dobili enega prvih tako zmogljivih superračunalnikov na svetu, zato si vlada prizadeva tudi za novo investicijo v Vego 2.

LJUBLJANA - Največ kandidatov se je prijavilo v programe srednjega strokovnega izobraževanja, sledijo gimnazijski in programi srednjega poklicnega izobraževanje, so sporočili z ministrstva za izobraževanje. Na nekatere izobraževalne programe se je sprva prijavilo zelo malo kandidatov, zato je ministrstvo obseg razpisanih mest zmanjšalo za 498 mest.

LJUBLJANA - Povezovalni kanalizacijski kanal C0 med Brodom in Črnučami v Ljubljani je s pravnega, tehničnega in zdravstvenega vidika nedopusten, so na novinarski konferenci v Ljubljani poudarili nekateri predstavniki inženirske in zdravstvene stroke. Občinsko podjetje Voka Snaga kot investitor bi ga moral odstraniti, so poudarili.

LJUBLJANA - Vsak zadnji četrtek v aprilu je mednarodni dan žensk v informacijsko komunikacijskih tehnologijah (IKT). Njegov namen je opozoriti na pomanjkanje deklet in žensk na področju IKT ter jih spodbuditi, da se odločijo za študij in poklice v tehnološkem sektorju. V ospredju letošnjega dne je več ženskega voditeljstva v poklicih STEM.

LJUBLJANA - V 84. letu je pred dnevi umrl kitarist, glasbeni pedagog in muzikolog Tomaž Šegula, ki velja za utemeljitelja slovenske kitaristike. Zavzemal se je, da je kitara v slovenskih glasbenih šolah postala enakovredna drugim glasbilom. Je avtor zbirke učbenikov Mladi kitarist, ki so nepogrešljivi za učitelje pri poučevanju kitare.

zc/zc
© STA, 2024