Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 24. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - V DZ sta Svoboda in Levica podprli predlog, da bodo posvetovalni referendumi o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o uvedbi preferenčnega glasu in o uporabi konoplje 9. junija, hkrati z evropskimi volitvami. DZ bo o tem glasoval v četrtek. V SD in NSi vnovič z dopolnili predlagajo njihovo izvedbo 24. novembra.

LJUBLJANA - V DZ so opravili razpravo o predlogih, ki jih je vložila SDS glede domnevnega vmešavanja evropske komisarke Vere Jourove v slovenske notranje zadeve med lanskim obiskom. V Svobodi so predlagateljem očitali zlorabo DZ za predčasen začetek kampanje pred evropskimi volitvami.

LJUBLJANA - V SDS in NSi so vložili zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave v zvezi z morebitno odgovornostjo funkcionarjev zaradi suma, da so sodelovali v primerih odvzemov mladoletnih oseb oz. ukradenih otrok, ki naj bi se v slovenskih porodnišnicah dogajale med letoma 1965 in 1991.

LJUBLJANA - Zdravniške organizacije si glede stanja v zdravstvu opozorile, da nesmiselni ukrepi ne bodo rešili javnega zdravstva, ampak ga bodo potisnili čez rob. Predsednik zdravniškega sindikata Fides Damjan Polh je za STA ob 100 dneh zdravniške stavke zagotovil, da imata Fides in njegovo vodstvo zaupanje in podporo zdravništva. Dodal je, da članstvo zahteva zaostritev stavke, govori se tudi o masovnih odpovedih delovnih razmerij. Pogajanja z vladno stranjo se bodo nadaljevala v četrtek.

BRDO PRI KRANJU - Zunanje ministrstvo je po besedah ministrice Tanje Fajon zaradi žaljivih izjav srbskega predsednika Aleksandra Vučića na račun Slovenije po zasedanju Varnostnega sveta ZN o Kosovu na zagovor poklicalo odpravnika poslov na srbskem veleposlaništvu v Ljubljani. Vučić je v torek dejal, da je Srbija padla v past, ki so ji jo nastavile ZDA, Švica in Slovenija. "Ko je zasedanje VS ZN zamujalo, sem se vprašal, za kaj gre, potem pa smo spoznali, da so se za to dogovorili z Američani, Slovenci in Švicarji. Ne ve se, kdo je odvratnejši, Slovenci ali kdo drug," je dejal.

LJUBLJANA - Zaposleni na večini upravnih enot po državi zaradi nizkih plač in preobremenjenosti stavkajo sedmo sredo zapored. Sindikat državnih organov je vlado zopet pozval, naj pripravi ustrezen predlog za rešitev stavkovnih zahtev zaposlenih in hkrati napovedal zaostritev stavke.

STRASBOURG - Solidarnost je predpogoj za razvoj celotne EU, je v Strasbourgu, kjer se je v Evropskem parlamentu udeležil slovesnosti ob 20. obletnici širitve EU, dejal nekdanji slovenski premier Anton Rop. Med največjimi izzivi, pred katerimi je EU, je med drugim izpostavil potrebo po večji varnosti. V parlamentu so ob obletnici poudarili pomen nadaljnjih širitev.

LJUBLJANA - Inštitut 8. marec je začel zbirati podpise v okviru evropske pobude Moj glas, moja izbira za varno in dostopno umetno prekinitev nosečnosti v Evropi, so sporočili na tiskovni konferenci. Pobuda potrebuje milijon podpisov v najmanj sedmih državah članicah EU. V Sloveniji jih želijo zbrati 100.000.

LJUBLJANA - V poročilu o stanju človekovih pravic v svetu v letu 2023 je organizacija Amnesty International Slovenijo vnovič izpostavila zaradi usod izbrisanih. "Tudi 32 let po izbrisu se oblasti ne zmenijo za pozive izbrisanih in priporočila civilne družbe in mednarodnih teles za človekove pravice. Krivice ostajajo nepopravljene: približno polovici izbrisanih država ni povrnila statusa stalnega prebivalca ali jim omogočila odškodnine," so zapisali.

KOČEVJE - V obratu japonske korporacije robotov Yaskawa bodo položili temeljni kamen za gradnjo Evropskega robotskega distribucijskega centra ter stavbe za inženiring in proizvodnjo robotskih sistemov. Odprtje načrtujejo v letu 2025, naložba je ocenjena na 32 milijonov evrov.

LJUBLJANA - Nemški sklad zasebnega kapitala Katera je objavil namero za prevzem družbe Nama. V predpisanem roku namerava dati ponudbo za prevzem vseh 953.795 delnic Name, o čemer je obvestil Agencijo za trg vrednostnih papirjev, varuha konkurence, poslovodstvo in predstavnike delavcev Name.

LJUBLJANA - 24. april je slovenski dan brez zavržene hrane, ki posameznike spodbuja k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja takšne hrane. Poudarek je na ozaveščanju o pomenu premišljenega načrtovanja nakupov. Leta 2022 je vsak prebivalec Slovenije zavrgel povprečno 72 kilogramov hrane.

LJUBLJANA - V igri na srečo Eurojackpot so v torek izžrebali dva glavna dobitka v vrednosti po 60 milijonov evrov, vplačana v Sloveniji oz. Nemčiji. Gre za doslej najvišji loterijski dobitek v Sloveniji. Izplačilo dobitka v Loteriji Slovenija pričakujejo po 6. maju.

LJUBLJANA - Višje sodišče je razveljavilo odločitev okrožnega sodišča, da so dokazi, ki sta jih policija in tožilstvo zbrala proti verigi 57 obtoženih trgovanja z drogo, zakoniti. Zadevo je po pisanju Dnevnika vrnilo v ponovno odločanje.

LJUBLJANA - Agencija za knjigo je večinoma odpravila nepravilnosti, ki jih je ugotovilo računsko sodišče v analizi pravilnosti poslovanja v letih 2020 in 2021. Večino nepravilnosti je odpravila zadovoljivo, pri obračunu in izplačilu sejnin članom sveta pa je temu sledila le delno.

CELJE - Direktor Muzeja novejše zgodovine Celje Tone Kregar je napovedal, da bodo v četrtek uradno odprli obnovljeno Fotohiša Pelikan, ki jo upravlja muzej. V sklopu enega najobsežnejših projektov muzeja novejše zgodovine bo odslej na ogled celovit kompleks fotografske kulturne dediščine, je dejal Kregar.

zc/bdo
© STA, 2024