Državni zbor izvolil trojico kandidatov za sodnika na ESČP

Ljubljana, 23. aprila - Državni zbor je danes izvolil Aleša Galiča, Vasilko Sancin in Boštjana Zalarja za kandidate za sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice. Trojico je državnemu zboru po pridobitvi mnenja Sodnega sveta in vlade v izvolitev predlagala predsednica republike Nataša Pirc Musar, minuli teden jih je potrdila tudi mandatno-volilna komisija DZ.

Ljubljana, DZ.
Nadaljevanje redne seje DZ, na kateri so med drugim obravnavali predloge novel zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske kriz.
Foto: Anže Malovrh/STA

Galič in Sancin sta med drugim profesorja na ljubljanski pravni fakulteti, Zalar pa sodnik na upravnem sodišču. Vsi trije so tudi nadomestni sodniki na ESČP.

Sodnika bo nadalje izvolila Parlamentarna skupščina Sveta Evrope. Dodeljen mu oziroma ji bo devetletni mandat brez možnosti podaljšanja.

Slovenski sodnik na ESČP je trenutno Marko Bošnjak, ki se mu mandat izteče maja prihodnje leto. Za nov mandat ni mogel kandidirati, saj tega ne dovoljuje evropska konvencija o človekovih pravicah.

msc/spo/sk/msc
© STA, 2024