Slovenski dan brez zavržene hrane za ozaveščanje o ravnanju s hrano

Ljubljana, 24. aprila - Slovenski dan brez zavržene hrane, ki ga letos uradno obeležujemo drugič, posameznike spodbuja k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane. Pri tem je poudarek na ozaveščanju o pomenu premišljenega načrtovanja nakupov. Leta 2022 je vsak prebivalec Slovenije zavrgel povprečno 72 kilogramov hrane.

Ljubljana.
Zavržena hrana, biološki odpadki.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Letošnja kampanja ob slovenskem dnevu brez zavržene hrane spodbuja, naj zbudimo svojo hranozavest ter s hrano ravnamo varčno, so zapisali na spletni strani Naša super hrana. Bistveni koraki za manj zavržene hrane so načrtovanje svojih obrokov, kupovanje lokalnih, trajnostnih živil in uporaba ostankov hrane za pripravo novih jedi.

Osrednji dogodek današnjega dne bo v Hiši EU v Ljubljani, kjer bo potekal posvet z naslovom Spoštujmo hrano, spoštujmo planet.

Vlada je 24. april za slovenski dan brez zavržene hrane razglasila lani.

kad/bg
© STA, 2024