Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 22. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob je ob začetku redne aprilske seje DZ odgovarjal na poslanska vprašanja. Med drugim je pojasnil, da se je inflacija v Sloveniji znižala na obvladljive ravni, za kar je z ukrepi zaslužna tudi vlada. Največji izziv po njegovih besedah ostaja zajezitev rasti cen storitev, k čemur bo vlada med drugim prispevala z ukrepi na področju stanovanjske politike. Trenutni cikel okrepljene investicijske dejavnosti tujih in domačih vlagateljev je najboljši pokazatelj zaupanja v stabilnost Slovenije ter tudi v delo vlade, je tudi izpostavil. Vladna vizija je rast dodane vrednosti, tudi ta cikel pa je korak na tej poti, je še dejal.

LJUBLJANA - V zvezi z domnevno ukradenimi otroki iz slovenskih porodnišnic v času nekdanje Jugoslavije je premier Robert Golob na seji DZ pojasnil, da naj bi bilo od 59 primerov 45 že zaključenih, 14 primerov pa je še odprtih. Zagotovil je, da bo vlada predstavnikom mater nudila vso podporo, prav tako je država zagotovila sredstva za izvajanje DNK-testov.

LJUBLJANA - Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je zavrnil predlog spremembe zakona o referendumu in ljudski iniciativi, s katerim so v SDS predlagali uvedbo tako imenovanega referendumskega dneva. Predlog je podprlo šest članov odbora, osem jih je glasovalo proti.

LJUBLJANA - Vodstvo Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) verjame, da bo prišlo do dveletnega prehodnega obdobja pri uveljavitvi novega sistema obračunavanja omrežnine pri elektriki, čeprav vodja agencije za energijo kot pristojnega organa zavrača predlog resornega ministrstva. GZS meni, da bi moral minister, pristojen za energetiko, Bojan Kumer, če agencija predloga ne bo upoštevala, poseči z zakonom.

LJUBLJANA - Stranka Vesna je s podpisi 1681 volivcev na Državno volilno komisijo vložila kandidatno listo za evropske volitve. Kandidaturo so simbolično vložili ob današnjem dnevu Zemlje, je v izjavi dejal nosilec liste Vladimir Prebilič. Ob tem je poudaril, da so podpise zbrali v manj kot treh dneh.

LJUBLJANA - V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so prejeli rezultate izrednega zunanjega strokovnega nadzora po smrti dveh otrok s prirojenimi srčnimi napakami na zdravljenju v Izraelu. "Ti kažejo in nas utrjujejo v prepričanju, da smo naredili vse prav in v najboljšem interesu otrok," je v današnji izjavi dejal strokovni direktor pediatrične klinike UKC Ljubljana Marko Pokorn.

LJUBLJANA - Čeprav je bilo poslovanje bolnišnic lani boljše kot predhodno leto, združenje zdravstvenih zavodov skrbi kumulativna izguba bolnišnic. Ta je začela spet naraščati leta 2021 in je lani znašala 204,3 milijona evrov. To je več kot leta 2016, pred sprejetjem interventnega zakona za sanacijo bolnišnic. Letošnje poslovanje ogroža tudi zdravniška stavka.

LUXEMBOURG - Slovenija po besedah obrambnega ministra Marjana Šarca podpira vse aktivnosti za povečanje odpornosti in obrambne pripravljenosti EU in Ukrajine, so sporočili z obrambnega ministrstva. Na zasedanju zunanjih in obrambnih ministrov EU v Luxembourgu se je Šarec zavzel za čimprejšnji začetek izvajanja evropske strategije na področju obrambne industrije ter poudaril, da Slovenija ostaja v celoti zavezana podpori Ukrajini in se zaveda pomena dodatne pomoči tej državi.

RIM - Nadzor, ki ga je Italija uvedla na meji s Slovenijo na občutljivi migrantski poti, se je izkazal za uspešnega, je v pogovoru za italijanski časnik Il Messaggero dejal italijanski notranji minister Matteo Piantedosi. Dodal je, da si Italija skupaj s Slovenijo in Hrvaško prizadeva za okrepitev nadzora na zunanji schengenski meji z BiH. Nadzor, ki ga Italija izvaja na notranji schengenski meji s Slovenijo, naj bi trajal najmanj do junija.

NOVO MESTO - Poslovanje novomeškega Revoza, ki je lani zmanjšal prihodke od prodaje in povečal čisti dobiček, bo v veliki meri odvisno od tega, ali bodo v podjetju izdelovali prenovljeno različico električnega twinga. Odločitev o tem še ni bila sprejeta, naj bi pa bila zelo kmalu, so povedali v podjetju.

LJUBLJANA - Regulirana cena 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih zunaj avtocestnega omrežja se bo opolnoči dvignila za 1,8 centa na 1,560 evra za liter. Liter dizla bo medtem cenejši za 1,5 centa, nova regulirana cena pa bo 1,527 evra za liter. Dizel bo tako prvič po izbruhu pandemije covida-19 cenejši od bencina.

LJUBLJANA - Svet zaznamuje dan Zemlje. Povprečni prebivalec Slovenije na leto ustvari 7,7 tone emisij ekvivalenta ogljikovega dioksida, za doseganje podnebne nevtralnosti pa ta ne bi smel presegati 1,25 tone emisij, kažejo izračuni prenovljenega kalkulatorja ogljičnega odtisa posameznika. Na ministrstvu za naravne vire in prostor so ob tej priložnosti poudarili pomen obnove ekosistemov za blaženje podnebnih sprememb, predsednica države Nataša Pirc Musar pa je izpostavila ukrepe za boj proti podnebnim spremembam. Pozvala je denimo k rabi steklenic namesto plastenk in strateškemu načrtu za sodelovanje slovenskih znanstvenikov pri polarnih raziskavah ter podprla slovensko kampanjo Za žive meje. "Živa meja je preprost ukrep za velike učinke," je dejala.

LJUBLJANA - Slovenski PEN se pridružuje pobudam Sveta Javne agencije RS za knjigo (Jak) in stanovskih združenj, naj se sredstva za knjižno produkcijo, letos namenjena za izdaje del s področja leposlovja in humanistike, ne znižajo. Jak in svet Jaka sta ob nezadovoljstvu založb s prejetimi sredstvi opozorila na nižja sredstva, prejeta z ministrstva za kulturo.

LJUBLJANA - V Atriju ZRC SAZU so predstavili novo poglavje pravopisnih pravil Glasovno-črkovne premene, ki ga Pravopisna komisija pri SAZU in ZRC SAZU v sklopu priprave Pravopisa 8.0 daje v javno razpravo. Po besedah predstojnika Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU Kozme Ahačiča je bil med drugim "zalogaj in obup" vzpostavitev digitalne oblike.

mrn/mrn
© STA, 2024