Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 22. aprila - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

LOS ANGELES - Košarkarji Dallas Mavericks so slabo začeli končnico severnoameriške lige NBA. Na prvi tekmi konferenčnega četrtfinala na zahodu so v Los Angelesu izgubili proti Clippers s 97:109. Slovenski as Luka Dončić je po slabšem začetku na koncu dosegel 33 točk, 13 skokov in šest podaj.

NEW YORK - Luka Dončić je pričakovano med tremi finalisti za najkoristnejšega igralca sezone NBA, je objavila najmočnejša košarkarska liga na svetu. Poleg slovenskega zvezdnika iz ekipe Dallas Mavericks se za nagrado MVP potegujeta še Srb Nikola Jokić iz vrst branilcev naslova Denver Nuggets in član moštva Oklahoma City Thunder Shai Gilgeous-Alexander.

TORONTO - Razkritje, da je bilo pred OI v Tokiu leta 2021 23 kitajskih plavalcev pozitivnih na dopinškem testu zaradi uživanja prepovedanega zdravila trimetazidin (TMZ), ki ga je moč najti v zdravilih za srce, povzroča razburjenje v športnem svetu. Svetovna protidopinška agencija (Wada) brani svojo opustitev sankcij in je obenem v odgovor medijem navedla, da ni dovolj dokazov za uvedbo novih preiskav. Pristojne kitajskih oblasti so ugotovile, da so bili pozitivni dopinški testi posledica kontaminacije v hotelski kuhinji. Zato so plavalci ostali nekaznovani.

LONDON - Na najnovejši svetovni teniški lestvici WTA je med deseterico le ena sprememba, Čehinja Marketa Vondroušova je napredovala na sedmo mesto in prehitela Kitajko Zheng Qinwen. Na vrhu je Poljakinja Iga Swiatek. Kaja Juvan je na 131. mestu najboljša Slovenka. Juvan je izgubila eno mesto, drugo Slovenko Tamaro Zidanšek pa sta prehiteli dve tenisačici in je 135. Velik skok je napravila zmagovalka turnirja WTT 75 v Kopru Veronika Erjavec, pridobila je 34. mest in je 169., tudi tamkajšnja finalistka Polona Hercog je zelo napredovala, za 23 mest na 177., na 206. mestu pa je Dalila Jakupović, ki je prehitela eno igralko.

NEW YORK - Srbski teniški zvezdnik Novak Đoković še naprej ostaja na vrhu lestvice ATP, a bi se lahko njegova prednost v naslednjih dveh tednih precej stopila, potem ko je odpovedal nastop na mastersu v Madridu. Na lestvici mu sledita Jannik Sinner in Španec Carlos Alcaraz. Najboljši Slovenec je po novem Bor Artnak po spodbudnih nastopih v Acapulcu je 449. Tri mesta za njim je Blaž Rola.

LJUBLJANA - Ljubljana že desetletja čaka nov plavalni kompleks z olimpijskim bazenom, ki bi mesto v športnem smislu, pa tudi za potrebe plavalnega opismenjevanja končno postavil ob bok evropskim prestolnicam. Letos septembra naj bi zaživela nova Ilirija. Glede časovnice odprtja novega kompleksa bo bržčas treba še počakati na potrditev gradbenikov po požigu na gradbišču v tem tednu. V četrtek zjutraj je namreč zagorelo pred novo Ilirijo, pri čemer je bila poškodovana fasada in bazenska okna. Škoda je bila ocenjena na 300.000 evrov.

NEW YORK - V severnoameriški hokejski ligi NHL so doslej vse bolje postavljene ekipe v četrtfinalu svojih konferenc v končnici povedle z 1:0. Do zmag so v nedeljo zvečer oz. ponoči prišle zasedbe Florida Panthers, New York Rangers, Winnipeg Jets in Vancouver Canucks. Slovenski as Anže Kopitar bo z Los Angeles Kings na ledu v noči na torek.

TORONTO - Sedemnajstletni Indijec Dommaraju Gukesh je zmagovalec šahovskega turnirja kandidatov v kanadskem Torontu in bo v finalu svetovnega prvenstva konec leta izzval branilca naslova Kitajca Dinga Lirena. Gukesh (rating 2743) je na turnirju, ki je potekal od 3. do 22. aprila, slavil petkrat, osemkrat je remiziral in le enkrat izgubil, s čimer je z devetimi točkami končal na vrhu razpredelnice osmih izzivalcev.

jz/alz/ag/jz
© STA, 2024