Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 21. aprila - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

WASHINGTON/TEL AVIV/BRUSELJ/MOSKVA - Predstavniški dom ameriškega kongresa je z večmesečno zamudo v soboto ločeno potrdil skupaj 95 milijard dolarjev vredne zakone o izredni pomoči tujini, pri čemer bo Ukrajina dobila skoraj 61 milijard dolarjev, Izrael 26 milijard, indo-pacifiška regija - večinoma Tajvan - pa osem milijard dolarjev. Odločitev so pozdravili v Evropi in Izraelu, v Rusiji pa so bili kritični - zlasti do dodatne pomoči za Ukrajino.

TEL AVIV/GAZA - V Tel Avivu se je v soboto vnovič zbralo več tisoč ljudi, ki so od izraelske vlade pod vodstvom premierja Benjamina Netanjahuja zahtevali dogovor o izpustitvi talcev, ki jih po več kot šestih mesecih še vedno zadržuje palestinsko gibanje Hamas. Sorodniki talcev obtožujejo vlado, da nima interesa za sklenitev sporazuma o izpustitvi talcev, in zahtevajo njen odstop. Izraelska ofenziva v Gazi se medtem nadaljuje.

PRIŠTINA - V štirih občinah z večinskim srbskim prebivalstvom na severu Kosova poteka referendum, na katerem volivci odločajo o morebitni razrešitvi županov, izvoljenih aprila lani, ki so vsi pripadniki albanske večine na Kosovu. Uspeh glasovanja je negotov, saj je vodilna stranka kosovskih Srbov Srbska lista presenetljivo pozvala k bojkotu referenduma, čeprav je naklonjena novim lokalnim volitvam.

VITORIA - V španski Baskiji potekajo regionalne volitve, na katerih se glede na ankete po 40 letih vladanja zmernih Nacionalistov (PNV) zmaga obeta levim separatistom, združenim v skupini EH Bildu, ki v določeni meri izhajajo iz političnega krila teroristične skupine Eta. Kljub temu, da bi lahko EH Bildu v 75-članskem parlamentu zasedla okrog 30 sedežev - doslej jih je imela 21 -, nima dosti možnosti za oblikovanje vladajoče koalicije.

TOKIO - Po podatkih ministrstva za obrambo v Tokiu sta ponoči nad Tihim oceanom strmoglavila dva japonska vojaška helikopterja s skupno osmimi člani posadke na krovu. Enega so že razglasili za mrtvega, še sedem je pogrešanih. Najverjetneje je šlo za nesrečo med vojaško vajo. Na japonskem obrambnem ministrstvu niso izključili možnosti, da je prišlo do trčenja v zraku.

KOLOMBO - Šrilanko je pred petimi leti pretresla serija samomorilskih napadov islamskih skrajnežev v cerkvah in hotelih, v katerih je bilo ubitih 279 ljudi, še najmanj 500 pa je bilo ranjenih. Policija je v povezavi z napadi aretirala 135 ljudi. Sodišče je lani razsodilo, da takratne oblasti niso upoštevale opozoril pred napadi, a svojci žrtev še vedno čakajo na pravico.

MÜNCHEN/LUZERN - Inflacija se bo letos zniževala, srednjeročno pa se bo znižala manj od pričakovanj mnogih analitikov in bo ostala nad cilji centralnih bank, je pokazala raziskava münchenskega inštituta Ifo in Švicarskega inštituta za ekonomske politike. Letos bo inflacija po izsledkih raziskave najnižja v zahodni Evropi, najvišja pa v vzhodni Afriki.

PARIZ - Pred 20 leti je v Parizu preminula ameriška jazz in soul pevka Nina Simone. Nadarjena glasbenica in izjemna interpretka, ki se je med drugim vse življenje borila proti rasizmu, s katerim se je tudi sama spopadala, je bila večkrat oklicana za veliko svečenico soula, kar je tudi naslov enega izmed njenih albumov - High Priestess of Soul.

lkr/sg/mc/bdo/xf/mlu/jvo/tv/spo/rp/lkr
© STA, 2024