Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 20. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - V SD so teden dni po volilnem kongresu tega danes tudi formalno zaključili. Delegati so z digitalnim glasovanjem izvolili še preostale člane vodstva stranke, in sicer sedem članov predsedstva ter člana nadzornega odbora. Medtem ko so minuli teden za člana predsedstva v prvem krogu glasovanja že izvolili Dejana Židana, so delegati v drugem krogu danes kot moške člane predsedstva potrdili še Primoža Brvarja, Petra Dermola, Tomija Godca, Vida Jereba, Marka Koprivca, Žana Logarja in Jerneja Štromajerja. Za člana nadzornega odbora pa so v tretjem krogu izbrali Anžeta Sovinca.

LJUBLJANA - Na Zahodnem Balkanu je vse manj optimizma glede širitve EU, je danes ob zaključku konference zavoda Prijatelji Zahodnega Balkana dejal bivši predsednik republike Borut Pahor. Poudaril je, da je ljudem treba povrniti zaupanje v širitveni proces, ter dodal, da bi se EU in države regije morale zavezati, da bodo do leta 2030 pripravljene na širitev. Ob tem je izrazil prepričanje, da je le širitev EU na Zahodni Balkan prava trajnostna rešitev za varnost in blaginjo prebivalcev regije.

ŠANGHAJ - Zunanja ministrica Tanja Fajon je ob zaključku obiska na Kitajskem na okrogli mizi v soorganizaciji Blejskega strateškega foruma (BSF) in kitajskega mislišča Center for China and Globalization tako kot sogovorniki poudarila pomen multilateralizma in spoštovanja mednarodnega prava, tudi pri uspešnem spopadanju s podnebnimi spremembami.

ORMOŽ - Gasilska zveza Slovenije je na današnji seji plenuma podelila najvišja priznanja v gasilstvu. Slavnostnega dela se je udeležila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je izpostavila velik pomen tradicije in prostovoljnosti gasilstva. Gasilcem se je zahvalila za njihovo nesebično pomoč in spomnila na njihovo vlogo ob naravnih nesrečah.

LJUBLJANA - Z začetkom aprila je 60 od skupno 222 digi info točk, s katerim želi ministrstvo za digitalno preobrazbo povečati digitalno vključenost in pismenost prebivalstva, zaprlo svoja vrata za obiskovalce, poroča portal N1. Analize obiskanosti posameznih točk so namreč pokazale, da nekatere lokacije niso dosegale pričakovanih obiskov.

ŠENTILJ - Krajani Šentilja, združeni v Civilno iniciativo AC Šentilj, pozivajo Dars k takojšnji zagotovitvi protihrupne zaščite ob njihovih hišah ob avtocesti. Na Darsu odgovarjajo, da je v pripravi javno naročilo projektne dokumentacije za to. V civilni iniciativi so ogorčeni, saj da bi morale protihrupne ograje stati že zdavnaj.

LJUBLJANA - S čiščenjem reke Ljubljanice je zaključila tradicionalna mesečna spomladanska okoljska akcija Za lepšo Ljubljano, ki prebivalce spodbuja k skrbi za čisto in urejeno mesto. Medtem ko je čiščenje reke v preteklih letih potekalo od Špice do osrednje tržnice, so letos traso podaljšali vse do Plečnikovih zapornic.

LJUBLJANA - V Železniškem muzeju Slovenskih železnic v Ljubljani so danes in v nedeljo odvija 14. mednarodna tattoo konvencija Tattoo Expo Slovenija. Gre za prireditev, na kateri umetniki tetoviranja iz različnih držav predstavijo svojo delo. Na konvencijo so tokrat prijavljeni umetniki iz več kot 60 tattoo studijev, so sporočili organizatorji.

LJUBLJANA - Slovenski taborniki 22. aprila poleg dneva Zemlje obeležujejo tudi dan tabornikov, zato se okrog tega datuma že tradicionalno odvija Taborniški feštival. Letos že 26. po vrsti, je danes potekal v parku Tivoli. Dogodek vsako leto privabi 2000 udeležencev različnih starosti, ki jih zanima taborniški način življenja.

RADOVLJICA - Javni zavod Turizem in kultura Radovljica ta konec tedna pripravlja tradicionalni, 11. festival čokolade. Obiskovalci lahko v grajskem parku in starem mestnem jedru Radovljice danes in v nedeljo poskušajo čokolado 20 različnih ponudnikov ter si ogledajo številne kulinarično in kulturno obarvane dogodke.

mo/mo
© STA, 2024