Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 18. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

BRUSELJ - Premier Robert Golob je zadovoljen z dosedanjim delom predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen in je tudi naklonjen njeni vnovični kandidaturi za položaj predsednice. Kot je še povedal ob prihodu na drugi dan vrha EU, je stranka Gibanje Svoboda kandidata za komisarja že zdaj izbrala, da bi lahko začeli pogovore v Bruslju. Gre za nekdanjega predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela. Ob prihodu na vrh je še dejal, da je najbolj učinkovit odgovor na protievropsko propagando iz Rusije pred junijskimi evropskimi volitvami udeležba državljanov na volitvah.

BRUSELJ/ZAGREB - Premier Robert Golob je čestital predsedniku hrvaške vlade in stranke HDZ Andreju Plenkoviću za zmago na sredinih parlamentarnih volitvah na Hrvaškem. Ob tem je dejal, da verjame, da se bodo tudi z novo vlado pod istim vodstvom odlični odnosi med Slovenijo in Hrvaško nadaljevali. Golob je na izrednem vrhu EU v Bruslju zaradi volitev na Hrvaškem v sredo zastopal tudi hrvaškega kolega. Po volitvah bodo imeli Slovenci v hrvaškem saboru še naprej svojo rojakinjo Barbaro Antolić Vupora, ki je bila znova izvoljena kot kandidatka SDP.

LJUBLJANA - V zdravniškem sindikatu Fides so razočarani zaradi sprejetja novele zakona o zdravniški službi. Menijo, da takšno ravnanje predstavlja nevaren precedens, ki ne bo vplival le na pravico do stavke zdravnikov. Pomeni poseg v ustavne pravice, zato bodo na ustavno sodišče po uveljavitvi zakona vložili pobudo za presojo ustavnosti novele, so sporočili.

LJUBLJANA - V zdravniških organizacijah z zaskrbljenostjo spremljajo dogajanje na področju javnega zdravstva. "Namesto, da bi javnost spoštovala zdravstvene delavce, spremljamo javni linč vseh tistih, ki si prizadevajo za boljše delovne pogoje in boljšo zdravstveno oskrbo," so zapisali. Stanje, kot ga prikazuje ministrstvo, pa ne ustreza realnosti, ocenjujejo.

LJUBLJANA - Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je Agenciji za energijo predlagalo, da se uvedba novega sistema obračunavanja omrežnine pri elektriki, ki naj bi se po zadnjih napovedih začel uporabljati 1. julija letos, zamakne še za dve leti. Gospodarstvo namreč opozarja na dodatne stroške, dobavitelji pa na nujnost testiranja novega obračuna. Iz agencije so sporočili, da podaljšanja ne bo.

LJUBLJANA - Ministrstvo za solidarno prihodnost želi po besedah državnega sekretarja Klemna Ploštajnerja upravičencem do nadomestitvenih gradenj zaradi v lanskih ujmah uničenih hiš omogočiti izbiro doma, ki bo sodoben, finančno dostopen in kakovostno načrtovan. Arhitekturne rešitve so poiskali v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije, in sicer so izbrali 12 rešitev. Če se bodo izkazale za kakovostne in za naročnike zanimive, bodo lahko uporabljene tudi drugje.

LJUBLJANA - Javna agencija za varstvo konkurence je nenapovedano preiskala prostore dobaviteljev 13.000 prenosnih računalnikov državi, katerih nakup je bil tudi eden glavnih razlogov za interpelacijo ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh. Podjetja Lancom, Unistar, Gambit Trade in Acord-92 sumi nedovoljenega dogovarjanja o cenah in usklajenega ravnanja pri oddaji ponudb.

LJUBLJANA - Nadzorni svet Slovenske tiskovne agencije je za vršilko dolžnosti direktorice agencije imenoval Barbaro Štrukelj. Agencijo bo vodila od sredine maja do sredine julija, torej v obdobju od odhoda sedanjega direktorja Igorja Kadunca do prihoda nedavno imenovane nove direktorice s polnim mandatom Mojce Prelesnik.

LJUBLJANA - DeSUS in Dobra država sta predstavili skupno kandidatno listo, s katero bosta nastopili na junijskih evropskih volitvah. Nosilec bo nekdanji dopisnik Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Uroš Lipušček, na listi bodo še nekdanji novinar Drago Bulc, ekonomist Bogomir Kovač in igralka Saša Pavček. Na volitve se stranki podajata z geslom Čas je za razum.

PEKING - S kitajsko stranjo se moramo pogovarjati in se želimo konstruktivno pogovarjati, je po zaključku političnega dela štiridnevnega obiska na Kitajskem dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. S kitajskim kolegom Wang Yijem sta se med drugim strinjala o potrebi po miru v Gazi, Fajon pa mu je izpostavila tudi pomen statusa quo v Tajvanski ožini. V osredju obiska je sicer gospodarsko sodelovanje. V luči tega se tam mudi tudi številčna gospodarska delegacija, skupaj s katero se je ministrica danes sestala z namestnikom ministra za trgovino Ji Lingom.

LJUBLJANA - Obrambni minister Marjan Šarec je na uradnem obisku v Sloveniji gostil črnogorskega kolega Dragana Krapovića, s katerim je podpisal pogodbo o predaji šestih neubojnih ročnih protiletalskih sistemov vojski Črne gore. S tem sta državi še poglobili obrambno sodelovanje, ki je po besedah Šarca že zdaj odlično in zavezano vrednotam Nata in EU.

LJUBLJANA - Predstavnice več nevladnih organizacij so na Trgu republike pozvale vlado, naj Palestincem v Gazi ponudi zatočišče v Sloveniji s pomočjo sistema dopolnilnih poti. Istočasno je bila na trgu sklicana novinarska konferenca iniciative Glas upokojencev in Inštituta 1. oktober, njuni podporniki so prekinjali nagovore in nadlegovali govorke.

LJUBLJANA - Slovensko priznanje Palestine za samostojno in neodvisno državo podpira skoraj 60 odstotkov vprašanih, kaže javnomnenjska anketa, ki jo je v torek izvedla agencija Ninamedia in jo v sredo objavil časnik Dnevnik. Večina - 61,7 odstotka vprašanih - je tudi odgovorila, naj Slovenija Palestino prizna v najkrajšem možnem času.

NEW YORK - Slovenski veleposlanik Samuel Žbogar je v sredini razpravi o Agenciji ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA), ki jo je zahtevala Jordanija, agencijo označil za dejavnik stabilnosti v regiji Bližnjega vzhoda, njene delavce pa za neopevane junake vojne v Gazi.

NEW YORK - V Varnostnem svetu ZN bo po navedbah diplomatskih virov na pobudo Alžirije potekalo glasovanje o resoluciji o članstvu Palestine v ZN, potem ko je v začetku meseca znova zaprosila za polnopravno članstvo. Slovenija bo po napovedih resolucijo podprla, izid glasovanja pa bo najverjetneje odvisen od ZDA.

LJUBLJANA - V Ljubljani danes in v petek poteka 22. strokovni posvet Otrok - zrcalo družbe, na katerem bodo strokovnjaki z več področij spregovorili o medvrstniškem nasilju. Kot je poudarila generalna državna tožilka Katarina Bergant, gre za zelo pomembno temo. Zavezala se je, da bo obravnava medvrstniškega nasilja ena od njenih "absolutnih prioritet".

NEW YORK - Tretji celovečerni film režiserke Sonje Prosenc Odrešitev za začetnike je bil izbran med deset filmov glavnega mednarodnega tekmovalnega programa filmskega festivala Tribeca. Na festival, ki bo potekal od 5. do 16. junija v New Yorku na Manhattnu, je bilo letos prijavljenih rekordnih 13.016 filmov z vsega sveta.

LJUBLJANA - Društvo za sodobni ples Slovenije letos praznuje 30 let. Nekaj dni pred mednarodnim dnevom plesa so na novinarski konferenci predstavili dejavnosti društva, prireditev, ki jo pripravljajo ob dnevu plesa, opozorili pa so tudi na težave sodobnega plesa. Med drugim so poudarili, da gre za najslabše financirano umetniško dejavnost v Sloveniji.

LJUBLJANA - Nevladna organizacija Mednarodni svet za spomenike in spomeniška območja Icomos je 18. april razglasila za mednarodni dan spomenikov in spomeniških območij. Slovenija letos praznuje 30. obletnico vključitve v Icomos in 25 let delovanja Slovenskega nacionalnega odbora Icomos, o čemer bodo govorili tudi na današnjem posvetu in novinarski konferenci.

MARIBOR - V Mariboru so danes v okviru predstavitve programa ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic razglasili nominirance za nagrado Vasje Cerarja s področja prevajanja mladinske književnosti. To so Špela Žakelj, Izar Lunaček in Boštjan Gorenc - Pižama. Zmagovalca bodo razglasili konec maja na odprtju 27. Slovenskih dnevov knjige v Mariboru.

CELJE - Senat celjskega višjega sodišča je zavrnil pritožbo tožilstva na oprostilno sodbo za štirikratni umor v Tekačevem. Konjičan Kristijan Kamenik je tako pravnomočno oproščen vseh očitkov za zločin v Tekačevem, poroča Večer. Kamenika sicer na celjskem sodišču čaka še sojenje zaradi preprodaje drog.

apo/apo
© STA, 2024