Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 17. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Izredna seja DZ se je začela s proceduralnimi zapleti in prekinitvami že pri odločanju o dnevnem redu. V SDS in NSi so namreč izrazili nestrinjanje z razliko v postopkih, po katerih sta bila na matičnih odborih obravnavana predlog za razpis posvetovalnega referenduma o pridelavi in uporabi konoplje v medicinske namene ter predlog za posvetovalni referendum glede pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Pri prvem je koalicija na odboru z dopolnili bistveno spremenila predlagano referendumsko vprašanje, pri drugem pa predsednica odbora dopolnil ni dovolila. V SDS so napovedali, da bodo omenjeni točki obstruirali, v NSi pa bodo obstruirali obravnavo predloga referenduma o konoplji.

LJUBLJANA - Predstavniki ministrstva za zdravje so se v sklopu rednih srečanj znova sestali z direktorji bolnišnic. Razmere v večini bolnišnic se ne poslabšujejo, a je zdravniška stavka velika ovira pri izvajanju dejavnosti, je po sestanku dejal državni sekretar Marjan Pintar. Sicer pa je največ težav na področju operativnih strok, kirurgije in radiologije.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob se bo tudi v luči 30. obletnice ustanovitve Ekonomsko-socialnega sveta prihodnji teden predvidoma sestal s predstavniki delodajalcev in delojemalcev. Golob naj bi socialnim partnerjem predstavil tudi predloge reform, ki naj bi šli v javnost maja.

LJUBLJANA - Vlada je na seji potrdila predlog novele zakona o kazenskem postopku, s katerim med drugim zaostruje pogoje za preiskavo elektronskih naprav posameznika. Ministrica za pravosodje Andreja Katič je na novinarski konferenci po seji vlade dejala, da bosta policija in tožilstvo z novelo ohranila ustrezna orodja za preiskavo in pregon spletnih groženj.

PEKING - Zunanja ministrica Tanja Fajon je začela štiridnevni uradni obisk na Kitajskem. V Pekingu jo je sprejel kitajski zunanji minister Wang Yi, s katerim sta govorila o političnem dialogu, sodelovanju znotraj Varnostnega sveta ZN in iskanju odgovorov na skupne globalne izzive, od vojne v Ukrajini in Gazi do podnebnih sprememb. Fajon je poudarila, da imata Slovenija in Kitajska zgodovino prijateljskih odnosov, in se zavzela za uravnoteženost blagovne menjave med državama.

BRUSELJ - Zanimanje državljanov članic Evropske unije za evropske volitve, ki bodo čez približno 50 dni, se krepi, kaže raziskava Evropskega parlamenta. Če bi volitve potekale prihodnji teden, bi se jih verjetno udeležilo 71 odstotkov vprašanih državljanov EU in 62 odstotkov vprašanih v Sloveniji.

DUBAJ - Slovensko zunanje ministrstvo je ob rekordni količini padavin v delih Združenih arabskih emiratov opozorilo državljane, naj ne prihajajo na poplavljeno letališče v Dubaju, ki je po obsegu prometa med najbolj obremenjenimi na svetu. Promet na letališču je namreč ohromljen, odpovedana sta tudi popoldanska leta med Dubajem in Ljubljano.

BRDO PRI KRANJU - S slovesnostjo na Brdu pri Kranju so danes obeležili 30-letnico lokalne samouprave. Skupna ugotovitev je, da slovenska lokalna samouprava dobro deluje, a tudi v prihodnje jo ob nenehnih spremembah v družbi in okolju čakajo izzivi in prilagajanje. Znova pa je bilo izpostavljeno, da ustavna odločba o ustanovitvi pokrajin ostaja neuresničena.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je razveljavilo dele družinskega zakonika, ki govorijo o upravljanju s sredstvi otroka, ki je dolgotrajno nameščen v zavod ali rejništvo. Pri tem je tudi določilo, kako je treba do drugačne zakonske ureditve izvajati razveljavljene dele zakona.

LJUBLJANA - Petrol ni uspel s pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti uredb o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, s katerimi je vlada trgovcem z gorivi omejila marže. Ustavno sodišče jo je zavrglo in pobudnico napotilo na tožbo za povrnitev premoženjske škode zoper državo.

LJUBLJANA - Zaradi koriščenja pomoči za blažitev visokih cen električne energije vodstvo Telekoma Slovenije predlaga, da se čisti dobiček za lani ne izplača delničarjem v obliki dividend, pač pa se razporedi v rezerve. Iz enakega razloga že lani ni delil predlanskega dobička.

GORNJA RADGONA - Na Pomurskem sejmu se je začel Mednarodni sejem graditeljstva Megra. Do petka se bo na 33. izvedbi sejma predstavilo 175 razstavljavcev iz 11 držav, v spremljevalnem dogajanju pa bo več kot 15 strokovnih dogodkov. Dogodek je odprl gospodarski minister Matjaž Han.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v uradnem listu objavila nov poziv za zbiranje kandidatur za namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Rok za prijavo je 13. maj. Poziv je potreben, ker zdajšnjemu namestniku Simonu Savskemu 31. julija poteče mandat, predsednica pa se po prvem pozivu ni odločila za kandidata.

BLED - Dopoldanska okrogla miza v sklopu 56. mednarodnega srečanja pisateljev na Bledu je bila posvečena katastrofam, tako naravnim kot tistim, ki jih povzroča človek, ter vlogi pisateljev pri njihovem reševanju. Kot je uvodoma povedal German Rojas, ki je vodil okroglo mizo, pogovor ni namenjen obsojanju, temveč razmišljanju o možnostih za naprej.

LJUBLJANA - Po odzivu Javne agencije RS za knjigo (Jak) na očitke več založb, da so na razpisu, namenjenem sofinanciranju izdajanja knjig za naslednja štiri leta, prejele precej manj sredstev kot v letih prej, so se odzvali tudi na ministrstvo za kulturo. To zavrača navedbe Jaka o nižjih razpoložljivih sredstvih.

lte/apo
© STA, 2024