Parlamentarna skupščina priporočila sprejem Kosova v Svet Evrope

Strasbourg/Priština/Beograd, 17. aprila - Parlamentarna skupščina Sveta Evrope je včeraj odboru zunanjih ministrov članic priporočila sprejem Kosova v to vodilno mednarodno organizacijo. Predlog je že konec marca sprejel odbor za politične zadeve in demokracijo. Končno odločitev o članstvu Prištine pa bodo sprejeli zunanji ministri članic 16. maja na seji odbora ministrov SE.

Belgija, Bruselj.
Zastave Evropske unije, ki so obešene med Palačo Berlaymont, glavnim štabom Evropske komisije, stavbo Evropa in glavnim štabom Evropskega sveta.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Vodja srbske delegacije Biljana Pantić Pilja je ostro kritizirala priporočilo za sprejem Kosova v Svet Evrope in opozorila, da bo Srbija premislila, ali želi biti članica organizacije, ki da tako očitno krši mednarodno pravo. Srbski zunanji minister Ivica Dačić pa je odločitev označil za sramoto SE.

V Kosovu so odločitev pozdravili. To je podpora naši državi, ko gre za človekove pravice, demokracijo in vladavino prava, s tem pa smo še en korak bližje k članstvu v SE, je dejal kosovski premier Albin Kurti.

rpe/spo/rpe
© STA, 2024