Odbor za notranje zadeve predlog posvetovalnega referenduma o uvedbi preferenčnega glasu ocenil kot primeren za nadaljnjo obravnavo

Ljubljana, 16. aprila - Člani odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo so z devetimi glasovi za in štirimi proti odločili, da je predlog za razpis posvetovalnega referenduma o uvedbi preferenčnega glasu za volitve poslancev v DZ, ki bi zagotovil odločilen vpliv volivcev na izbiro poslancev, primeren za nadaljnjo obravnavo.

Nemčija, Magdeburg.
Volitve.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Predlog so v DZ vložili v Svobodi. Ob tem bi volilne okraje in enote ohranili le na administrativni ravni. Ustavno sodišče je namreč decembra 2018 ugotovilo, da so območja volilnih okrajev neustrezna, izpostavljajo. Menijo, da bi z izraženo voljo ljudi, v DZ lažje našli dvotretjinsko večino, potrebno za spremembe volilne zakonodaje.

V SDS opozarjajo, da ustavno sodišče ne nalaga uvedbe prednostnega glasu, s katerim bi izničili moč podeželja. Če bi imeli vsebino zakona, bi volivci vedeli, o čem odločajo, izpostavljajo.

lem/mo/mo
© STA, 2024