Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 16. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Novi prvak SD Matjaž Han ocenjuje, da sodelovanje s poslanci SD, tudi v luči ponujenega odstopa njihove vodje Janija Prednika, ni pod vprašajem. Zgodba je zaključena, Prednik uživa polno podporo. Moč predsednika stranke pa je odvisna od moči poslanske skupine in torej števila glasov, s katerimi lahko postavlja pogoje, tudi v koaliciji, pravi Han.

LJUBLJANA - Zahteva NSi, naj komisija DZ, ki preiskuje sume vpletanja politike v policijo, v 30 dneh zasliši premierja Roberta Goloba, je brezpredmetna, ker ni podprta s potrebnimi podpisi poslancev, je za STA pojasnil predsednik komisije Aleš Rezar (Svoboda). Termin Golobovega zaslišanja je sicer načrtovan še pred parlamentarnimi počitnicami, je napovedal.

LJUBLJANA - Na aprilski razpis specializacij s področja medicine, ki se je iztekel prejšnji četrtek, se je na skupno 70 razpisanih mest družinske medicine prijavilo 22 kandidatov. Na specializacijo iz urgentne medicine pa se je na skupno 30 razpisanih mest prijavilo pet kandidatov, so sporočili iz Zdravniške zbornice Slovenije. Za specializacije za doktorje dentalne medicine pa je na pet razpisanih mest prispelo 12 vlog.

TOKIO - Zunanja ministrica Tanja Fajon je uradni obisk na Japonskem zaključila s srečanjem z namestnikom ministra za gospodarstvo, trgovino in industrijo Kazuchiko Iwatom in predstavniki japonskih gospodarskih inštitucij. Razpravljala je predvsem o priložnostih za krepitev sodelovanja med državama, s posebnim poudarkom na zelenem vodiku. V sredo začenja uradni obisk na Kitajskem, kjer jo bo gostil zunanji minister Wang Yi.

LJUBLJANA - Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano glede na močno ohladitev, ki je že zajela državo in vremensko napoved agencije za okolje za prihodnje dni opozarja na možnost jutranje pozebe in s tem povečano tveganje za morebitne poškodbe na kmetijskih rastlinah. Svetuje preverbo informacij in tehnoloških navodil za preventivno ravnanje pred pozebo. Na spletni strani Javne službe v sadjarstvu so denimo dostopne informacije in tehnološka za sadjarje za varstvo sadovnjakov pred pozebo.

LJUBLJANA - Število delovno aktivnih se je februarja v Sloveniji vnovič zvišalo in tako doseglo nov rekord. Na mesečni ravni je poraslo za 0,3 odstotka, v medletni primerjavi pa za 1,4 odstotka na 941.644. V mesečni primerjavi je bila rast z 1,5 odstotka najbolj izrazita v gradbeništvu, predvsem na račun tujih državljanov, je objavil statistični urad. Zaposlenih je bilo februarja v Sloveniji 839.969 oseb, kar je 0,3 odstotka več kot januarja in prav tako največ, odkar se v Sloveniji vodi to statistiko.

LJUBLJANA - Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve slovenskim državljanom zaradi razmer v Izraelu iz varnostnih razlogov odsvetuje vsa potovanja v to državo. Zanjo po novem velja najvišja stopnja previdnosti, ministrstvo pa slovenskim državljanom v Izraelu priporoča, naj ravnajo previdno ter sledijo in upoštevajo navodila lokalnih oblasti. Opozarja, da ob meji z Gazo in v enklavi ter na severu države ob meji z Libanonom potekajo vojaške operacije. Obstaja nevarnost raketnih napadov, povečana je nevarnost terorističnih napadov.

BLED - Slovensko-nemška gospodarska zbornica je na IEDC - Poslovni šoli Bled pripravila Dan slovensko-nemškega gospodarstva. Udeleženci konference so izpostavili številne izzive, med njimi tudi vpliv zelenega prehoda na konkurenčnost. Po besedah predsednice Slovensko-nemške gospodarske zbornice Dagmar von Bohnstein je trenutna ekonomska situacija v Nemčiji zaskrbljujoča, kar skrbi tudi Slovenijo. Nemška podjetja najbolj skrbijo cene energije in surovin, vse bolj pa tudi poslovni pogoji in birokratske zahteve. Vse več je tako predpisov, vezanih na zagotavljanje večje trajnosti in zahtev zelenega dogovora. Na to opozarjajo tudi slovenski gospodarstveniki.

LJUBLJANA - Skupnost socialnovarstvenih zavodov opozarja, da je lani negativno poslovalo že več kot 40 odstotkov domov za starejše, medtem ko je bilo leto prej takšnih četrtina. Hkrati poudarjajo, da je približno 600 postelj v domovih praznih, ker ni dovolj kadra, ki bi poskrbel za nove stanovalce. Ministrstvo za solidarno prihodnost pozivajo k ukrepanju.

LJUBLJANA - Slovenska astrofizika Tomaž Zwitter in Andreja Gomboc sta bila del ekipe, ki je s satelitom Gaia Evropske vesoljske agencije odkrila najmasivnejšo črno luknjo doslej, nastalo iz običajne zvezde. Bližina njenega odkritja omogoča mnogo bolj podroben študij lastnosti in nastanka črnih lukenj, ki so več desetkrat masivnejše od našega Sonca.

LJUBLJANA - Več založb se je po znanih rezultatih razpisa Javne agencije RS za knjigo (Jak), namenjenega sofinanciranju izdajanja knjig za naslednja štiri leta, znašlo s precej manj sredstvi, zato bodo primorani krčiti svoje programe. Na Jaku so za STA med drugim pojasnili, da letos razpolagajo z manj sredstvi, na kar so opozorili tudi ministrstvo za kulturo.

LJUBLJANA - Slovenska predstavnica na izboru za pesem Evrovizije Raiven na Švedsko, kjer bo v mestu Malmö letošnje tekmovanje za pesem Evrovizije, odhaja 27. aprila. Na evrovizijskem odru bo nastopila v prvem predizboru, ki bo v torek, 7. maja. Pred odhodom bo to nedeljo s koncertom v Cankarjevem domu obeležila deset let svoje glasbene kariere.

apo/maa/moz/mo
© STA, 2024