Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 15. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Prva analiza spremljanja cen v prehranski verigi še ne razkriva, kdo se morebiti okorišča z neupravičenimi dobički in oderuškimi maržami, zaradi česar jo je vlada uvedla. Doslej zbrani podatki so primerljivi podatkom statističnega urada, opazovano obdobje pa je prekratko za bolj poglobljene analize, ugotavljajo na kmetijskem ministrstvu.

LJUBLJANA - Poslanska skupina NSi je v DZ vložila predlog zakona, po katerem bi vlada kandidata za evropskega komisarja predlagala ob soglasju najmanj petih slovenskih evropskih poslancev, je sporočil vodja skupine Janez Cigler Kralj. Po besedah evroposlanke iz vrsti NSi Ljudmile Novak bi kandidat s tem med drugim pridobil na kredibilnosti. Ob tem je opozoril na, kot je dejal, nezadovoljstvo koalicijskih partnerjev, potem ko je Svoboda minuli teden za kandidata predlagala Tomaža Vesela.

LJUBLJANA - Zunanja ministrica Tanja Fajon je v telefonskem pogovoru z iranskim kolegom Huseinom Amirabdolahianom ponovno pozvala k umiritvi razmer in zadržanosti v luči nedavnega iranskega napada na Izrael. Kot je zapisala na družbenem omrežju X, je za vse ključno, da prepoznajo resnost situacije, saj vsaka napačna presoja lahko vodi do točke brez vrnitve. Zavzela se je tudi za prekinitev ognja v Gazi.

TOKIO - Zunanja ministrica Tanja Fajon je začela obisk na Japonskem, kjer se je sestala s kolegico Yoko Kamikawo in se zavzela za okrepitev gospodarskega in znanstvenega sodelovanja. Slovenija si po njenih besedah želi privabiti več vlagateljev iz Japonske. O znanosti in inovacijah je govorila tudi v predavanju na univerzi v Tokiu. Ministrici sta sicer govorili tudi o dvostranskih odnosih ter o sodelovanju Slovenije in Japonske v Varnostnem svetu ZN, predvsem v luči številnih konfliktov v svetu.

LJUBLJANA - Državni svet je organiziral posvet o finančni avtonomiji lokalne samouprave. Predstavniki lokalne samouprave so opozorili na pomembnost sprememb financiranja občin, predvsem pri izračunu povprečnine. Minister za finance Klemen Boštjančič meni, da bo novela zakona o financiranju občin, ki je v javni razpravi, ugodno vplivala na avtonomijo občin.

LJUBLJANA - Z namenom širitve izvoza storitev in produktov na dinamični kitajski trg bo v prihodnji dneh Kitajsko obiskala močna gospodarska delegacija. Predvideni so podpisi več poslovnih sporazumov med slovenskimi in kitajskimi podjetji, udeležba na poslovnih forumih v Pekingu in Šanghaju ter obisk nekaterih najbolj inovativnih kitajskih podjetij. Gospodarska delegacija se bo na Kitajskem mudila od 17. do 20. aprila, ko bo tam na uradnem obisku tudi ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon. Ta je večdnevno turnejo v Aziji že začela z uradnim obiskom na Japonskem.

LJUBLJANA - Družba Gen-I je povabljenim vlagateljem poslala ponudbo za vpis zelenih obveznic, ki jih namerava v skupni višini do 50 milijonov evrov izdati v letošnjem drugem četrtletju. Gre za petletne obveznice v apoenih po 100.000 evrov s 5,20-odstotno nespremenljivo obrestno mero, namenjene podpori projektom zelene preobrazbe.

WASHINGTON - V Washingtonu se začenja spomladansko zasedanje Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke. Finančni ministri, guvernerji centralnih bank ter predstavniki finančnega sektorja in civilne družbe, med njimi slovenska delegacija, bodo razpravljali o aktualnih izzivih v globalnem gospodarstvu.

TRST - V 85. letu starosti je v nedeljo zvečer umrl tržaški zgodovinar, šolnik in aktivist Samo Pahor. Bil je profesor zgodovine na tržaških in goriških nižjih in višjih srednjih šolah, sindikalni predstavnik slovenskega učnega osebja, nato pa tudi ravnatelj. V letih 1992 in 1993 je bil predstavnik politične stranke Slovenska skupnost v tržaškem občinskem svetu. Predvsem pa je bil znan kot borec za pravice Slovencev v Italiji, za kar je lani prejel tudi medaljo za zasluge.

LJUBLJANA - Skupnost muzejev Slovenije in Služba za premično dediščino in muzeje pri Narodnem muzeju Slovenije znova organizirata spletno akcijo #naprejvpreteklost. V akciji, ki se začenja danes, sodeluje več kot 60 slovenskih muzejev in galerij, ki bodo z objavami na svojih spletnih straneh in družbenih omrežjih javnosti približali dediščino, ki jo hranijo.

LJUBLJANA - Igralka Draga Potočnjak gladovno stavka od petka v prostorih Slovenskega mladinskega gledališča (SMG). Letošnja prejemnica nagrade Polde Bibič za življenjsko delo naj bi stavkala do nedelje. Kot je zapisala v izjavi, je stavka dejanje obupa, a tudi zadnji kanček upanja v solidarnost in človečnost. Njeno gladovno stavko podpirajo tudi v SMG.

NOVA GORICA - Na odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica bo kot zadnja v sezoni premiero doživela krstna uprizoritev tragikomedije Najboljša evropska predstava. Nastala je v koprodukciji petih evropskih gledališč, uprizorjena bo v angleškem jeziku s slovenskimi nadnapisi. Premiera na velikem odru novogoriškega gledališča bo v torek ob 20. uri.

ŠKOFJA LOKA - Projekt celovite prenove Mestnega trga v Škofji Loki je že kmalu po začetku izvedbe naletel na potrebo po spremembi rešitve za navezavo kanalizacijske in vodovodne infrastrukture. Delavci so namreč pri rekonstrukciji vodov na Grabnu, ki je stekla konec februarja, našli arheološke ostaline, ki bi jih bilo treba ohraniti.

apo/mo
© STA, 2024