Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 14. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Slovenija ostro obsoja napad Irana na Izrael, je na družbenem omrežju X sporočilo ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Premier Robert Golob je ob tem pozval k takojšnjem končanju vseh vojaških aktivnosti in trajnemu premirju, tako v Gazi kot povsod drugod na Bližnjem vzhodu.

LJUBLJANA - Matjaž Han je na sobotnem maratonskem volilnem kongresu SD v Ljubljani v drugem krogu glasovanja premagal Milana Brgleza. Mandat za vodenje stranke so mu delegati podelili s 182 glasovi, medtem ko jih je Brglez prejel 172. Aktualni gospodarski minister je tako na čelu stranke zamenjal dosedanjo predsednico in zunanjo ministrico Tanjo Fajon.

LJUBLJANA - Mednarodno pisateljsko srečanje na Bledu bo letos v središče pozornosti postavilo nedavne naravne in politične katastrofe, ki so zaznamovale mirovniške procese po svetu. Kot je za STA povedala predsednica Slovenskega centra PEN Tanja Tuma, se Mednarodni in Slovenski PEN že vsa leta postavljata na stran žrtev in skušata vzbujati empatijo v ljudeh.

LJUBLJANA - Obeležujemo svetovni kvantni dan, ki ga v Sloveniji s serijo dogodkov obeležujeta tudi Institut Jožef Stefan in Slovenska skupnost za kvantne tehnologije Qutes. Dogodki so namenjeni spodbujanju razumevanja kvantne znanosti in tehnologije, osrednji gost pa je komunikator znanosti na področju kvantnih tehnologij Olivier Ezratty.

VIPAVA - V Sloveniji so se v preteklosti že dogajale množične prometne nesreče, zato je pomembna pripravljenost nanje. Ob predpostavki množične prometne nesreče v predoru Podnanos na hitri cesti Vipava-Razdrto so zato danes pripravili reševalno vajo. Vodja vaje Samo Kosmač ocenjuje, da je vaja pokazala na dobro usposobljenost reševalnih ekip.

ŠANGHAJ - Janja Garnbret je na najboljši možni način, z dvema zmagama na dveh tekmah, začela sezono svetovnega pokala v športnem plezanju. Kitajsko turnejo je v začetku tedna odprla s prepričljivo zmago v disciplini balvani v Keqiau. Odlično formo je prenesla tudi v Wujiang, kjer je danes zmagala še v težavnosti za popoln teden v Aziji.

ČRNOMELJ - Črnomaljski policisti preiskujejo vlom v nenaseljeno hišo, iz katere so neznanci v zadnjih štirinajstih dneh odnesli nekaj denarja, zlatnine in 24 unikatnih odlitkov iz brona. Po navedbah novomeških policistov so ukradene skulpture bik Janeza Boljke ter Martin Krpan in General Maister Milene Braniselj. Kot so danes še sporočili z novomeške policijske uprave, naj bi lastnikom skupaj povzročili za okoli 15.000 evrov škode.

tz/tz
© STA, 2024