Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 13. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Delegati SD na volilnem kongresu izbirajo novo vodstvo stranke. Za njeno vodenje se potegujejo vodja poslanske skupine SD Jani Prednik, župan Ajdovščine Tadej Beočanin, evropski poslanec Milan Brglez in gospodarski minister Matjaž Han, ki je v tekmo vstopil tik pred zdajci. Izvolitev novega predsednika, ki bo začrtal nadaljnjo pot stranke, je pričakovati v drugem krogu. Po oceni aktualne predsednice SD Tanje Fajon največje zaupanje med kandidati za njenega naslednika uživa Han.

LJUBLJANA - Zunanja ministrica Tanja Fajon bo med ponedeljkom in petkom na uradnem obisku na Japonskem in Kitajskem, s katerima Slovenija vzdržuje dobre odnose. V Aziji se ji bo pridružil tudi minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič ter gospodarska delegacija, ki bo iskala priložnosti za krepitev trgovinskih vezi z ekonomskima velesilama.

LJUBLJANA - Veljati je začela uredba o podrobnejših pravilih urejanja prostora za umeščanje fotonapetostnih naprav in sprejemnikov sončne energije. Med drugim prinaša obvezno postavitev sončnih elektrarn na večje novozgrajene gospodarske objekte in javno infrastrukturo ter parkirišča, ne pa tudi na stanovanjske objekte.

LJUBLJANA - Gibanje Svoboda Mladi bo še naprej vodil Matej Grah, so na volilnem kongresu sklenili člani podmladka največje parlamentarne stranke. Grah, sicer tudi kandidat Gibanja Svoboda za evropske volitve, je ob izvolitvi izpostavil pomen povezovanja mladih in učinkovitega zastopanja njihovih interesov. Zbrane je nagovoril predsednik stranke Robert Golob, ki je izrazil podporo mladim in njihovim prizadevanjem.

LJUBLJANA - Bonitetni agenciji Fitch in Moody's sta v petek potrdili bonitetno oceno Slovenije pri A oziroma pri A3 s stabilnimi obeti. Agenciji pričakujeta, da bo Slovenija obvladovala javnofinančni primanjkljaj in tako svojo zadolženost v naslednjih dveh letih uspešno zniževala, so zapisali na finančnem ministrstvu.

SLOVENJ GRADEC - Koroški deželni teater v Podgorju pri Slovenj Gradcu organizira celodnevno, zdaj že tradicionalno 6. Gledališko tržnico. Poteka pod sloganom Gledališča pod isto streho, častna pokroviteljica dogodka pa je ministrica za kulturo Asta Vrečko. Na tržnici pričakujejo predstavnike več kot 30 gledaliških skupin, tudi iz zamejstva.

LJUBLJANA - Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani so odprli dvodnevno razstavo Planet kock, kjer bodo ljubiteljem lego kock na voljo igralnice, tekmovanja in roboti. Okoli 80 razstavljavcev predstavlja svoje kreacije iz več kot deset milijonov kock.

zc/zc
© STA, 2024