Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 12. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Minister za gospodarstvo in dolgoletni vidni član SD Matjaž Han je v izjavi za medije tudi uradno potrdil, da je odločen in pripravljen kandidirati za predsednika SD na sobotnem kongresu stranke. Ob tem je dejal, da si želi povezati stranko, pri njegovem vodenju pa bo v ospredju ekipa in ne "individualci", saj da stranka potrebuje moment enotnosti. Odločitev je že sporočil ostalim trem kandidatom za ta položaj - Janiju Predniku, Tadeju Beočaninu in Milanu Brglezu.

LJUBLJANA - Nekdanji predsednik uprave Telekoma Slovenije Tomaž Seljak in predsednik uprave zavarovalnice Triglav Andrej Slapar sta pred preiskovalno komisijo DZ o domnevno nezakonitem financiranju političnih strank dejala, da se z oglaševanjem v medijih nista ukvarjala. Slapar je dejal, da nabor medijev, v katerih oglašujejo, ne temelji na vladajoči politiki.

LJUBLJANA - Državni svet očitno ne bo dopolnil zahteve za ustanovitev preiskovalne komisije DZ o poslovanju podjetij Gen-I in Star Solar ter financiranju Gibanja Svoboda. Državni svetnik Miloš Pohole je na seji kolegija predsednice DZ dejal, da tej prošnji ne morejo ugoditi in da DZ predlagajo, da na podlagi njihove zahteve izda akt o ustanovitvi komisije.

LJUBLJANA - DZ bo na izredni seji v sredo obravnaval predloge novele zakona o zdravniški službi, spremembe zakona o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev ter dopolnitve zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023. Na dnevnem redu so še trije predlogi za razpis posvetovalnih referendumov.

LJUBLJANA - V soboto bo minilo sto dni od obveznega skrajnega roka, ki ga je ustavno sodišče naložilo DZ in vladi za odpravo kršitve načela sodniške neodvisnosti in načela delitve oblasti, so opozorili v Slovenskem sodniškem društvu. Društvo jih je v sporočilu za javnost pozvalo k uresničitvi odločbe. S tem, ko tega ne storita, ignorirata vladavino prava.

LJUBLJANA - Ministrstvo za zdravje je v javno razpravo poslalo nov predlog zakona o digitalizaciji zdravstva. Po predlogu bi zdravstveno dokumentacijo prenesli v poenoten digitalni zapis in zbrali na enem mestu v t. i. nacionalnem eKartonu. Prav tako je predvidena ustanovitev družbe za razvoj in vzdrževanje centralnega elektronskega zdravstvenega sistema.

MOSKVA - Rusija je uslužbenca slovenskega veleposlaništva razglasila za nezaželeno osebo, je sporočilo rusko zunanje ministrstvo. To je potrdilo slovensko zunanje ministrstvo, ki je še pojasnilo, da mora diplomat Rusijo zapustiti do prihodnjega petka. Gre za odgovor Moskve na izgon ruskega diplomata iz Slovenije konec marca. O izgonu slovenskega diplomata je ministrstvo obvestilo slovensko veleposlanico v Moskvi Darjo Bavdaž Kuret, ki so jo poklicali na pogovor.

TRST - Nekdanji predsednik republike Borut Pahor in aktualni italijanski predsednik Sergio Mattarella sta na Univerzi v Trstu prejela častna doktorata iz prava. Kot so utemeljili na slovesni podelitvi, sta priznanje prejela, ker sta se odločno zoperstavila ozkoglednosti nacionalističnega egoizma in se zavzela za politiko sprave.

STRASBOURG - Slovenija po deležu izvršenih sodb med članicami Sveta Evrope ostaja pri vrhu, čeprav je lani v primerjavi z letom 2022 nazadovala za dve mesti in zasedla šesto mesto, je razvidno iz najnovejšega poročila o izvrševanju sodb Evropskega sodišča za človekove pravice za leto 2023. Slovenija je imela ob koncu lanskega leta šest neizvršenih sodb.

LJUBLJANA - Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS je objavil javni poziv za dodelitev računalniške opreme v izposojo v letu 2024. Gre za 10.000 prenosnih računalnikov, ki jih je ministrstvo za digitalno preobrazbo kupilo lani poleti in so namenjeni socialno najšibkejšim. Vloge bo mogoče začeti oddajati 22. aprila.

LJUBLJANA - Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je pozdravila odločitev ustavnega sodišča, da razveljavi del zakona o zbornici, ki je določal, kdo ne sme kandidirati za članstvo v organih zbornice. Zbornica je opozarjala, da je zakon ustavno nedopusten, zato je njen predsednik Roman Žveglič tak izid pričakoval. V SDS in NSi pričakujejo odstop kmetijske ministrice Mateje Čalušić oz. njeno razrešitev s položaja, saj da je kot prvopodpisana pod novelo izgubila vso kredibilnost.

LJUBLJANA - Upravni odbor Energetske zbornice Slovenije se je na seji seznanil s preliminarnimi dokumenti za postavitev nove nuklearke, ki jo v Krškem načrtuje Slovenija (Jek 2). Ocenil je, da je z vidika elektroenergetskega sistema varianta z enim blokom bolj primerna kot varianta z dvema blokoma.

BOVEC - Bovški občinski svetniki so na četrtkovi večerni seji potrdili dokapitalizacijo družbe Sončni Kanin v vrednosti 139.000 evrov za poplačilo zapadlih obveznosti do dobaviteljev. Kot so pojasnili na občini, je bila to edina možnost, da družba ne gre v stečaj, ki si ga ne želijo. Projekt obnove smučišča Kanin naj bi se medtem premikal naprej.

LJUBLJANA - Skupina Emil Frey je v Ljubljani odprla kompetenčni center za vzdrževanje in obnovo litij-ionskih baterij za osebna in gospodarska električna vozila različnih znamk. Obenem so prenovili servis gospodarskih vozil Mercedes-Benz. Skupna vrednost obeh naložb je okoli 500.000 evrov.

mrn/apo/akt/bdo
© STA, 2024