Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 12. aprila - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

TEL AVIV - Izrael morebitnega iranskega napada na svoje ozemlje ne bo pustil brez odgovora, je v četrtek v telefonskem pogovoru z ameriškim kolegom Lloydom Austinom dejal izraelski obrambni minister Joav Galant. Ameriški državni sekretar Antony Blinken pa je pozval Kitajsko in druge države, naj vplivajo na Iran, da ne napade Izraela. V pričakovanju napada Irana, ki je napovedal maščevanje za izraelski napad na iranski konzulat v Damasku, so ZDA svojim diplomatom v Izraelu v četrtek odredile omejitev gibanja.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek na tristranskem srečanju s filipinskim predsednikom Ferdinandom Marcosom in japonskim premierjem Fumiom Kishido v luči napetosti s Kitajsko državama obljubil obrambo pred varnostnimi grožnjami. Biden, Kishida in Marcos so srečanje opredelili kot zgodovinsko in zavezništvo predstavili kot temelj miru in demokracije v regiji.

NEW YORK - Pristojni odbor Varnostnega sveta ZN se v četrtek ni mogel dogovoriti o odgovoru na ponovno prošnjo za polnopravno članstvo Palestine v ZN. Dve tretjini od 15 članic sta prošnjo podprli, pet pa jih je temu nasprotovalo, je po zaprtem sestanku povedala veleposlanica Malte pri ZN Vanessa Frazier, ki predseduje odboru. Alžirija naj bi kljub temu prihodnji teden VS ZN predložila resolucijo glede članstva Palestine.

DÜSSELDORF - Policija v nemški zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija je aretirala tri najstnike zaradi suma, da so načrtovali teroristični napad z islamističnim ozadjem, je sporočilo tožilstvo. Najstniki, stari 15 in 16 let, so bili aretirani v času velikonočnih praznikov in so trenutno v priporu. Glede na poročanje medijev so načrtovali napad z molotovkami in noži v imenu skrajne skupine Islamska država (IS).

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin je ruske napade na ukrajinsko energetsko infrastrukturo v četrtek označil za nujen odgovor na podobne ukrajinske napade v Rusiji. Po pogovorih z beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom v Moskvi je še dejal, da je namen ruskih napadov demilitarizacija Ukrajine, saj da vplivajo na proizvodnjo orožja.

DUNAJ - Vodja avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Herbert Kickl se je v okviru preiskave suma ruskega vohunjenja v Avstriji ogradil od Moskve. V četrtek je na zaslišanju pred odborom parlamenta zatrdil, da osebno nima nobenih povezav z Rusijo, čeprav so svobodnjaki v preteklosti izražali naklonjenost do Moskve. Zanikal je tudi, da bi poznal nekdanjega uslužbenca obveščevalno-varnostne službe, ki naj bi vohunil za Rusijo.

STUTTGART - Nemški proizvajalec avtomobilov in tovornih vozil Mercedes-Benz je zaradi nevarnosti požara vpoklical 341.000 vozil modelov GLE in GLS, proizvedenih med letoma 2017 in 2023, od tega 11.000 v Nemčiji, je v četrtek sporočil nemški zvezni urad za motorna vozila KBA.

WIESBADEN - Letna stopnja inflacije v Nemčiji je marca znašala 2,2 odstotka, je v današnji objavi prvo oceno z začetka meseca potrdil nemški zvezni statistični urad. To je najnižja stopnja v treh letih. Februarja je letna stopnja inflacije znašala 2,5 odstotka, januarja 2,9 odstotka.

spo/spo
© STA, 2024