Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 11. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Že drugi dan prihaja do težav pri dostopanju do spletnih strani nekaterih državnih organov. Po besedah državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Vojka Volka do težav prihaja zaradi kibernetskega incidenta, ki še traja, vendar so razmere obvladljive. Premier Robert Golob je ob tem po Volkovih besedah zagotovil dodatna sredstva za kibernetsko varnost.

LJUBLJANA - Notranji minister Boštjan Poklukar je odredil izredni nadzor nad delom policije v zvezi z grožnjo napada v slovenskih šolah, objavljeno 2. aprila v komentarju na enem od spletnih portalov. V nadzoru bodo preverili tudi zakonitost in strokovnost aktivnosti policije na področju obveščanja javnosti. Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je po seji vlade dejal, da komunikacijo policije težko komentira, saj ima "vsak svoje pristojnosti". Meni, da je "daleč od tega", da bi moral minister za notranje zadeve Poklukar odstopiti, če se izkaže, da je šlo za nepravilnosti. Poudaril je, da je najbolj pomembno, da je pouk v šolah očitno tekel normalno.

LJUBLJANA - Posebni oddelek Specializiranega državnega tožilstva je v sredo zavrgel naznanilo suma kaznivega dejanja krive izpovedbe, ki ga je zoper nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava podala služba generalnega direktorja policije. Kot je sporočil Lindav, gre za še en dokaz, da je šlo za poskus njegove osebne diskreditacije.

LJUBLJANA - V Varnostnem svetu Združenih narodov bo prihodnji teden glasovanje o resoluciji o članstvu Palestine v ZN, Slovenija pa jo bo skupaj s Francijo in Malto podprla, je na novinarski konferenci po seji vlade dejal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk. Gre za sredstvo pritiska in ozaveščanja o nujnosti končanja morije v Gazi, je pojasnil.

DUNAJ - Avstrija bo nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko, ki se izteče sredi maja, podaljšala še za šest mesecev, je napovedal avstrijski notranji minister Gerhard Karner ob obisku mejnega prehoda Špilje na avstrijsko-slovenski meji. Avstrija je nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko uvedla že leta 2015 na vrhuncu begunske krize. Od takrat ga na vsakih šest mesecev podaljšuje.

LJUBLJANA - Slovenija pozdravlja sredino potrditev evropskega pakta o migracijah in azilu v Evropskem parlamentu, ki po dolgoletnih pogajanjih predstavlja pomemben korak pri oblikovanju migracijske in azilne politike v Evropski uniji, so sporočili z notranjega ministrstva.

LJUBLJANA/OBREŽJE - Ljudska iniciative občank in občanov Brežic je vladi dopoldne predala nekaj manj kot 7000 podpisov pod peticijo proti vzpostavitvi azilnega doma na območju Obrežja. Odločitev vlade o tem so označili za enostransko in nestrokovno. Pričakujejo, da jim bo vlada prisluhnila, sicer napovedujejo, da bodo šli vse do Bruslja.

LJUBLJANA - Založba Beletrina je državno odvetništvo pozvala k sklenitvi dveh pogodb o dodelitvi sredstev iz naslova razveljavljenega razpisa za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij ministrstva za javno upravo. Ob tem se založba sklicuje na mnenje pravnih strokovnjakov Cirila Ribičiča in Mihe Juharta.

LJUBLJANA/JESENICE - Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je vodstvo direkcije za infrastrukturo pozvala, naj pred nadaljnjimi dejavnostmi v okviru projekta nadgradnje železniške postaje Jesenice čim prej izvede revizijo projekta. To naj po možnosti stori s pomočjo tujega strokovnjaka, ki bo lahko tudi primerjal stroške s tujimi projekti. V javnosti je namreč odmevala napovedana podražitev projekta. Najugodnejša oddana ponudba predvideva več kot dvakrat višjo ceno od tiste v prvotni oceni vrednosti.

LJUBLJANA - Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je podprla predlog zakona za urejanje položaja študentov, ki ji ga je predstavil predsednik Študentske organizacije Slovenije Luka Mihalič. S predstavniki študentov se je dogovorila, da skupaj pozovejo pristojna ministrstva k odzivu oz. podaji mnenja na predlog zakona, so sporočili iz študentske organizacije.

LJUBLJANA - Potem ko sta zakonca Šuštar, ki ju zaradi obtožb o kršitvah pravic delavcev čaka zatožna klop, po prislini poravnavi in odpisu za 5,5 milijona evrov dolga vnovič postala lastnika podjetja Marinblu, v Levici pozivajo k spremembam insolvenčne zakonodaje. Poslanec Levice Milan Jakopovič je tako na vlado naslovil poslansko pobudo za pripravo predloga sprememb, ki bodo preprečile, da so lahko lastniki podjetij osebe, ki so hudi ali ponavljajoči se kršilci delavskih pravic; omogočile razlastitev lastnika podjetja, ki huje ali ponavljajoče se krši delavske pravice, in uvedle osebno odškodninsko odgovornost lastnikov podjetij v primeru stečaja ali prisilne poravnave, če so podjetja hujši ali ponavljajoči se kršitelji delavskih pravic.

LJUBLJANA - V Iniciativi za kulturo menijo, da je ministrstvo za kulturo dobro pripravilo predlog Resolucije o nacionalnem programu za kulturo 2024-2031, Akcijski načrt 2024-2027 pa ocenjujejo kot precizen in konkreten. Na oboje so v javni obravnavi podali pripombe, na današnji novinarski konferenci pa opozorili na težavi, ki se jim zdita najbolj pereči.

LJUBLJANA - V Narodni galeriji so predstavili knjigo Segam po nebesnih zvezdah, v kateri je Metka Pekle podala življenjsko zgodbo slikarke Elde Piščanec. Avtorica, ki je umetničina pranečakinja, je v pogovoru z urednico Mladinske knjige Nelo Malečkar spregovorila o knjigi in razgibanem življenju ene od prvih treh likovnih umetnic z akademsko izobrazbo pri nas.

jes/zc
© STA, 2024