Tartinijeva glasba naj bi izboljšala okus refoška
Koper, 13. aprila - Glasba ugodno vpliva na proces predelave grozdja v vino, so ugotovili v projektu Tartini 330 - Sound Experience by Sara. Ugotovitve so predstavili v kleti Vinakoper, kjer so ob glasbeni spremljavi pridelali dva sodčka refoška.
Vpliv zvoka na kvasovke je preučevala Sara Pfeifer Milčinović ob pomoči glavnega enologa Vinakoper Boštjana Zidarja.
Iz prvega od treh vzorcev so proizvedli vino brez izpostavljenosti zvoku. Na posodo z drugim vzorcem so postavili vibracijski zvočnik, pri tretjem vzorcu pa je bil zvočnik v posodi. Predvajali so glasbo piranskega skladatelja Giuseppeja Tartinija.
Tako pridelano vino so poslali v več laboratorijev, kjer so ugotovili razlike, med drugim v gostoti in vsebnosti alkohola. Kot pravijo, je imelo najboljše vrednosti vino, pridelano ob glasbi v zvočniku. Tudi na degustaciji so najbolje ocenili isti vzorec.