Tartinijeva glasba naj bi izboljšala okus refoška

Koper, 13. aprila - Glasba ugodno vpliva na proces predelave grozdja v vino, so ugotovili v projektu Tartini 330 - Sound Experience by Sara. Ugotovitve so predstavili v kleti Vinakoper, kjer so ob glasbeni spremljavi pridelali dva sodčka refoška.

Koper, Vinakoper.
Predstavitev projekta Tartini 330: Sound Experience by Sara.
Foto: Bojan Kralj/STA

Koper, Vinakoper.
Predstavitev projekta Tartini 330: Sound Experience by Sara.
Foto: Bojan Kralj/STA

Koper, Vinakoper.
Predstavitev projekta Tartini 330: Sound Experience by Sara.
Pobudnica projekta Sara Pfeifer Milčinović, glavni enolog Vinakoper Boštjan Zidar.
Foto: Bojan Kralj/STA

Koper, Vinakoper.
Predstavitev projekta Tartini 330: Sound Experience by Sara.
Pobudnica projekta Sara Pfeifer Milčinović, glavni enolog Vinakoper Boštjan Zidar.
Foto: Bojan Kralj/STA

Koper, Vinakoper.
Predstavitev projekta Tartini 330: Sound Experience by Sara.
Foto: Bojan Kralj/STA

Koper, Vinakoper.
Predstavitev projekta Tartini 330: Sound Experience by Sara.
Foto: Bojan Kralj/STA

Koper, Vinakoper.
Predstavitev projekta Tartini 330: Sound Experience by Sara.
Podžupan občine Piran Christian Poletti, pobudnica projekta Sara Pfeifer Milčinović, podžupanja Mestne občine Koper Mateja Hrvatin Kozlovič.
Foto: Bojan Kralj/STA

Koper, Vinakoper.
Predstavitev projekta Tartini 330: Sound Experience by Sara.
Voditeljica prireditve Andreja Čmaj Fakin, direktor Vinakoper Borut Fakin.
Foto: Bojan Kralj/STA

Koper, Vinakoper.
Predstavitev projekta Tartini 330: Sound Experience by Sara.
Glavni enolog Vinakoper Boštjan Zidar, podžupan občine Piran Christian Poletti.
Foto: Bojan Kralj/STA

Koper, Vinakoper.
Predstavitev projekta Tartini 330: Sound Experience by Sara.
Direktorica Obalnih galerij Piran Mara Ambrožič Verderber , pobudnica projekta Sara Pfeifer Milčinović.
Foto: Bojan Kralj/STA

Koper, Vinakoper.
Predstavitev projekta Tartini 330: Sound Experience by Sara.
Voditeljica prireditve Andreja Čmaj Fakin, glavni enolog Vinakoper Boštjan Zidar, podžupan občine Piran Christian Poletti, direktorica Obalnih galerij Piran Mara Ambrožič Verderber, pobudnica projekta Sara Pfeifer Milčinović.
Foto: Bojan Kralj/STA

Vpliv zvoka na kvasovke je preučevala Sara Pfeifer Milčinović ob pomoči glavnega enologa Vinakoper Boštjana Zidarja.

Iz prvega od treh vzorcev so proizvedli vino brez izpostavljenosti zvoku. Na posodo z drugim vzorcem so postavili vibracijski zvočnik, pri tretjem vzorcu pa je bil zvočnik v posodi. Predvajali so glasbo piranskega skladatelja Giuseppeja Tartinija.

Tako pridelano vino so poslali v več laboratorijev, kjer so ugotovili razlike, med drugim v gostoti in vsebnosti alkohola. Kot pravijo, je imelo najboljše vrednosti vino, pridelano ob glasbi v zvočniku. Tudi na degustaciji so najbolje ocenili isti vzorec.

np/bkr/np
© STA, 2024