Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 10. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

BRUSELJ - Slovenski evroposlanci bodo na glasovanju v Evropskem parlamentu večinoma podprli celoten evropski pakt o migracijah in azilu, čeprav niso povsem zadovoljni z njim. Milan Zver je medtem napovedal, da bo glasoval proti delom pakta, s katerimi se ne strinja. Matjaž Nemec in Klemen Grošelj ocenjujeta, da bo zakonodaja koristila tudi Sloveniji.

LJUBLJANA - Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je sprejel več dopolnil k predlogu novega energetskega zakona in ga potrdil za obravnavo na plenarni seji DZ. V predlogu ni več omejitev glede trdnih goriv v novih stanovanjskih stavbah v strnjenih naseljih, ob nasprotovanju opozicije ostajajo predvidene omejitve pri rabi plina za ogrevanje.

MARIBOR/SLOVENJ GRADEC/CELJE/NOVO MESTO/KOPER - Pouk na šolah poteka kot običajno, so ravnatelji več osnovnih šol pojasnili za STA. Na nekaterih šolah so zaradi nedavne grožnje z nasiljem okrepili varovanje. Poleg tega so se učitelji z učenci pogovarjali o aktualnem dogajanju in morebitnih strahovih. Ponekod je pri pouku predvidoma zaradi grožnje nekaj manj učencev kot običajno. Na temo groženj o nasilju na šolah se bo notranji minister Boštjan Poklukar naslednji teden sestal z ministrom za izobraževanje Darjom Feldo, je napovedal med razpravo na odboru DZ za notranje zadeve. Želi namreč izboljšati komunikacijo med policijo in šolami, da se zagotovi varnost na tem področju.

LJUBLJANA/VELENJE/KRŠKO/PTUJ/KOPER/SLOVENJ GRADEC - Predstavniki več ministrstev so danes v Ljubljani podpisali memorandum ter se zavezali, da bodo z lastnim zgledom krepili držo boja proti medvrstniškemu nasilju in sovražnemu govoru na spletu. Ministrstva so se zavezala tudi, da bodo sodelovala pri kampanji, ki jo bo v naslednjih treh letih pripravilo ministrstvo za digitalno preobrazbo. Ob tem so o omenjeni problematiki spregovorili sogovorniki z različnih področij na šestih okroglih mizah v šestih mestnih občinah.

LJUBLJANA - V letu 2023 se je na slovenskem nepremičninskem trgu že drugo leto nadaljeval trend upadanja kupoprodaj stanovanjskih nepremičnin, medtem ko so cene še naprej rasle. Letos bi se lahko visoka rast cen po mnenju Geodetske uprave RS še upočasnila in ponekod bi se lahko cene celo znižale. Hipnega velikega padca cen sicer ni pričakovati.

LJUBLJANA - Na večini upravnih enot zaradi nizkih plač in preobremenjenosti stavkajo že peto sredo zapored. Več o možnosti, da se odločijo za zaostrovanje z dodatnim stavkovnim dnevom, pa bo znanega po današnjem zboru zaposlenih, je za STA dejal predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk.

LJUBLJANA - S položaja predsednice uprave Mladinske knjige založbe je minuli petek iz osebnih razlogov odstopila Simona Mele, ki je bila na čelu skupine največje založbe v državi od januarja 2021. Kot je danes za STA potrdil predsednik nadzornega sveta Matej Pirc, jo je že nadomestila dosedanja članica uprave Karmen Pangos.

LJUBLJANA - V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije so prepričani, da je bila izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi sindikalni zaupnici Lidiji Kaplan v podjetju Nama IN neutemeljena in nezakonita. Skladno s tem od Name IN zahtevajo preklic odpovedi pogodbe o zaposlitvi, od Zavarovalnice Triglav, ki je večinski lastnik podjetja, pa pregled njegovega poslovanja.

LJUBLJANA - Pred začetkom gradnje nove ljubljanske infekcijske klinike se je začela selitev bolnikov enote intenzivne terapije v namensko urejene prostore diagnostično-terapevtskega servisa. Gre za prvo od načrtovanih selitev v projektu izgradnje nove klinike, so za STA sporočili iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

LJUBLJANA - Skupna vrednost industrijske proizvodnje je bila februarja za 3,3 odstotka višja kot januarja, k čemur je med posameznimi dejavnostmi največ prispevalo rudarstvo. Nekoliko višja kot januarja sta bila tudi prihodek od prodaje v industriji in vrednost zalog, so sporočili iz Statističnega urada RS.

LJUBLJANA - V Mestnem muzeju Ljubljana bodo odprli razstavo Od korzeta do žaketa: Oblačilni videz Ljubljančanov, 1850-1950. Združuje okoli 400 kosov iz tekstilne zbirke muzeja in skozi več vsebinskih sklopov predstavi sporočilno vrednost oblačil. V prihodnjem tednu ji bodo dodali še razstavi sodobnih kreacij mladih modnih ustvarjalk in ustvarjalcev.

LJUBLJANA - Ponovno je obujena čezmejna pobuda za vpis kozolca na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Pred leti je že nastala čezmejna pobuda Kozolec na Unesco, a je prizadevanja zavrla pandemija covida-19, sedaj pa so jo ponovno zagnali, je danes za STA povedal predsednik gibanja Kultura-Natura Slovenija Slavko Mežek.

mrn/mrn
© STA, 2024