Umrl britanski Nobelovec za fiziko Higgs

Edinburgh, 9. aprila - Britanski fizik Peter Higgs, ki je za teoretična spoznanja v zvezi z božjim delcem, Higgsovim bozonom, ki velja za zadnji manjkajoči delec v standardnem modelu vesolja, leta 2013 prejel Nobelovo nagrado za fiziko, je umrl včeraj v 94. letu starosti, je danes sporočila Edinburška univerza.

Škotska, Edinburgh.
Britanski fizik Peter Higgs, ki je za teoretična spoznanja v zvezi z "božjim delcem", Higgsovim bozonom, ki velja za zadnji manjkajoči delec v standardnem modelu vesolja, leta 2013 prejel Nobelovo nagrado za fiziko, je umrl v ponedeljek v 94. letu starosti.
Foto: Bengt Nyman/Wikipedia

Z univerze, na kateri je bil profesor skoraj pet desetletij, so sporočili, da je umrl mirno na svojem domu po kratki bolezni. Označili so ga za velikega učitelja in mentorja, ki je navdihoval generacije mladih znanstvenikov.

Higgs je s prelomnim teoretičnim delom pomagal razložiti, kako ima vesolje maso in s tem razrešil eno največjih ugank v fiziki ter si v učbenikih prislužil mesto ob Albertu Einsteinu.

Več desetletij kasneje so teorijo potrdili znanstveniki Evropske organizacije za jedrske raziskave s poskusi na velikem hadronskem trkalniku.

vr/mc/vr
© STA, 2024