Ob ramazanskem bajramu pomemben mejnik za slovenske muslimane

Ljubljana/Meka, 10. aprila - Po koncu postnega meseca bodo danes muslimani začeli tridnevno praznovanje ramazanskega bajrama. V Sloveniji bo osrednja bajramska slovesnost potekala v Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana z začetkom ob 6. uri. Vodil jo bo mufti Nevzet Porić, molitev ramazanskega bajrama pa bodo prvič neposredno prenašali na drugem programu RTV Slovenija.

Ljubljana, Muslimanski kulturni center.
Verski del podelitve slovesnosti ob inavguraciji ljubljanskega muftija Nevzeta Porića, ki so se je udeležili predstavniki slovenskega verskega, kulturnega, političnega in javnega življenja ter predsednik republike Borut Pahor.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Islamska skupnost v Sloveniji je to izpostavila kot zgodovinski trenutek za slovenske muslimane in pomemben mejnik v prizadevanjih islamske skupnosti za večjo vključenost in prepoznavnost muslimanov v slovenski družbi. To bo tudi priložnost za krepitev medkulturnega dialoga, razumevanja in spoštovanja v družbi, so sporočili iz islamske skupnosti.

Ramazanski bajram je ob kurban bajramu najpomembnejši praznik muslimanov. Zaznamuje konec ramazana, meseca posta. Praznujejo ga z molitvijo in druženjem.

vr/mc
© STA, 2024