Odbor za kulturo o predlogu referenduma o predlogu zakona o kulturnih pravicah narodov nekdanje SFRJ

Ljubljana, 10. aprila - Odbor DZ za kulturo bo razpravljal o predlogu NSi za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu zakona o kulturnih pravicah narodov nekdanje SFRJ. V koalicijskem predlogu zakona je namreč za NSi sporno določilo, s katerim bi otrokom pripadnikov teh narodov omogočili učenje maternega jezika in kulture v osnovnih in srednjih šolah.

Novo mesto.
30. Slovenski slavistični kongres.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Koalicija je sicer z dopolnilom že črtala omenjen člen, a obravnave predloga zakona zaradi vloženega referendumskega predloga DZ še ni mogel izpeljati do konca.

Vlada je tako na torkovi dopisni seji sprejela mnenje k predlogu za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu zakona. Predloga za razpis posvetovalnega referenduma vlada ne podpira, saj je bil z amandmaji črtan člen, ki je opredeljeval naloge za ministrstva, pristojnega za vzgojo in izobraževanje, so poudarili.

Koalicija je v predlogu zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti narodov nekdanje SFRJ v Sloveniji predlagala, da bi kulturne programe za pripadnike teh narodnih skupnosti financiralo ministrstvo za kulturo namesto javni sklad za kulturne dejavnosti, kot velja sedaj. Prav tako so predlagali preoblikovanje sedanjega sveta vlade za vprašanja narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ v Sloveniji v stalno posvetovalno telo vlade, ki bi mu predsedoval minister za kulturo.

da/lem
© STA, 2024