Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 9. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Mediacija med vlado ter Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je bila neuspešna. Kljub velikemu trudu mediatorjev in pogajalcev, njihovim prizadevanjem ter iskreni izmenjavi stališč, udeleženca nista uspela uskladiti rešitve stavkovnih zahtev, sta v skupni izjavi zapisala vlada in Fides. Udeleženca mediacije se zavezujeta, da bosta še naprej nadaljevala pogajanja o stavkovnih zahtevah.

STRASBOURG - Evropsko sodišče za človekove pravice tožbe mladih Portugalcev zaradi neizpolnjevanja podnebnih zavez proti 33 državam, tudi Sloveniji, ni sprejelo v obravnavo. Zavrglo jo je, ker v evropski konvenciji o človekovih pravicah ni osnove za širjenje njegove jurisdikcije v zvezi s tem vprašanjem na države zunaj Portugalske. Odločitev je dokončna.

LJUBLJANA - Katarina Bergant je pred predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič zaprisegla kot nova generalna državna tožilka. Bergant je dejala, da dela državnotožilska organizacija v prvi vrsti v javnem interesu. Izpostavila je, da so njen temelj visoko usposobljeni in učinkoviti ter primerno plačani državni tožilci z visoko stopnjo osebne integritete.

LJUBLJANA - Po nedavno objavljenem spletnem komentarju z grožnjo o možnem napadu na slovenski šoli bodo šole sledile pozivu policije in napovedujejo različne previdnostne ukrepe. V nekaterih šolah bo v prihodnjih dneh prisoten varnostnik, vhodi pa bodo med poukom zaklenjeni. Šole in njihovo okolico bo nadzorovala tudi policija, kažejo obvestila šol staršem. Tveganja pojavov ekstremnega nasilja v slovenskih šolah so majhna, vendarle pa je treba vsako grožnjo obravnavati z največjo mero resnosti, je izpostavil minister za izobraževanje Darjo Felda. Svetuje umirjen pristop ter pogovor med policijo, šolo, starši in otroki.

LJUBLJANA - Poslanec SDS Franc Breznik je predstavil zahtevo za sklic izredne seje DZ zaradi domnevnega vmešavanja evropske komisarke Vere Jourove v slovenske notranje in ustavnopravne zadeve. Ob tem je pozval vlado, naj na podlagi teh očitkov za "transparentno delovanje institucij in ohranitev suverenosti" uradno naslovi pritožbo na Evropsko komisijo.

LJUBLJANA/KRŠKO - Odločitev o izboru konzorcija družbe Riko s partnerji Kolektor, CGP in Kostak za gradnjo jedrskih objektov v okviru odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov v Vrbini pri Krškem je pravnomočna, dela naj bi po podpisu pogodbe predvidoma stekla maja. Isti konzorcij medtem dokončuje infrastrukturna dela.

LJUBLJANA - Določila v predlogu energetskega zakona glede rabe plina so nesmiselna z vidika zmanjšanja porabe plina in izpustov ter morebiti ustavno sporna zaradi nesorazmernih omejitev in različne obravnave subjektov, opozarjajo v združenju za distribucijo plina. Predlagajo postopno nadomestitev zemeljskega plina s plini obnovljivega izvora.

BERN - Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han se mudi na dvodnevnem uradnem obisku v Švici. Namen obiska je utrditi položaj Slovenije kot privlačne države za investicijsko in visoko tehnološko dejavnost ter okrepiti gospodarsko sodelovanje s Švico, tudi s širitvijo na področja, kot je področje vesoljskih tehnologij.

NEW YORK - Slovenija je v ponedeljek na zasedanju Generalne skupščine izrazila obžalovanje zaradi ruskega in kitajskega veta na ameriški predlog resolucije o Gazi 22. marca. Veleposlanik Boštjan Malovrh je poudaril še zaskrbljenost zaradi grožnje operacije v Rafi. Razprava je sicer minila v znamenju pozivov k sprejemu Palestine kot polnopravne članice.

LJUBLJANA - Slovenijo je pred dnevi obiskal tesni zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina in nekdanji premier Viktor Zubkov, je danes poročal portal Necenzurirano. Obisk dolgoletnega vodje upravnega odbora energetskega velikana Gazprom naj bi koordiniralo rusko veleposlaništvo, več podrobnosti o njegovi agendi ni znanih.

LJUBLJANA - Raziskava Ogledalo Slovenije je izmerila občuten padec zaupanja v spletne trgovine in opazno rast zaupanja v banke, prav tako padec zaupanja v zdravnike in rast zaupanja v zdravstvo. Na prvem mestu med institucijami in organizacijami ostaja civilna zaščita, gasilci pa so na vrhu najbolj zaupanja vrednih poklicev dobili družbo.

LJUBLJANA - Na Bledu in v Ljubljani bo v organizaciji Slovenskega centra PEN v sodelovanju z Mednarodnim PEN od 15. do 18. aprila potekalo 56. mednarodno srečanje pisateljev. Kot je za STA povedala predsednica Slovenskega centra PEN Tanja Tuma, sta med cilji srečanja dialog med različno mislečimi ter pogovor o vojni v Gazi in Ukrajini ter konfliktih v Afriki.

KRŠKO - Na gradu Leskovec pri Krškem iz druge četrtine 16. stoletja, znanem tudi pod imenom Šrajbarski turn, pod okriljem ministrstva za kulturo potekajo obsežna dela. Vrednost investicije je 1,13 milijona evra. Dela sta si ogledala ministrica za kulturo Asta Vrečko in državni sekretar na ministrstvu Matevž Čelik Vidmar.

bdo/bdo
© STA, 2024