Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 8. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - V DZ zaseda nacionalni otroški parlament. Za temo so si izbrali duševno zdravje otrok in mladih. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je dejala, da smo se na vseh ravneh o tem v preteklosti premalo pogovarjali. Predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) Darja Groznik pa je spomnila, da je otrokom v stiski na voljo Tom telefon.

LJUBLJANA - Zelena stranka Vesna je predstavila program za evropske volitve, ki temelji na pravičnem zelenem prehodu. Poleg nosilca liste kočevskega župana Vladimirja Prebiliča, pa sta na kandidatni listi še predsednika stranke Urša Zgojznik in Uroš Macerl. Danes so pred več kot 20 upravnimi enotami začeli tudi zbiranje 1000 podpisov za vložitev liste.

LJUBLJANA - Upravna enota Ljubljana je prešla na spremenjene uradne ure. V ponedeljek in torek bodo po novem uradne ure in poslovanje na okencih med 8. in 15. uro, v sredo med 8. in 18. uro ter v petek med 8. in 13. uro. Spremembo uradnih ur so omogočile spremembe uredbe o upravnem poslovanju, ki jih je sprejela vlada.

LJUBLJANA - Do roka za prijavo za vpis novincev v srednje šole za šolsko leto 2024/2025, to je do 2. aprila, se je na 26.066 razpisanih prostih mest po začasnih podatkih ministrstva za vzgojo in izobraževanje prijavilo skupaj 22.976 kandidatov. Kandidati imajo možnost, da do 23. aprila svojo prijavo prenesejo na drugo šolo ali drug program.

MARIBOR - Žensko, ki so jo v petek našli mrtvo v bližini Kidričevega, sta po ugotovitvah kriminalistov umorila njen mož in njegova prijateljica. Kot je danes povedal vodja mariborskih kriminalistov Stanko Vidovič, sta osumljena umora mož 33-letne žrtve in njegova sodelavka. Dan po umoru je mož ženo prijavil kot pogrešano.

LJUBLJANA - Epidemiološko službo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so obvestili o smrti najstnika zaradi suma invazivne meningokokne okužbe, so sporočili z NIJZ. Dodali so, da primer preiskujejo in iščejo vse, ki bili v tesnem stiku z obolelim. Tveganje za okužbo pri osebah, ki z njim niso bili v tesnem stiku, je zanemarljivo majhno, so dodali.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je novoizvoljenemu slovaškemu predsedniku Petru Pellegriniju čestitala ob sobotni volilni zmagi. Ob tem se je še zahvalila odhajajoči predsednici Zuzani Čaputovi za njen trud pri krepitvi prijateljstva med državama. V času predvolilne kampanje je bila mednarodna pozornost v veliki meri usmerjena na Pellegrinijeva stališča glede vojne v Ukrajini. Čaputova je sicer v zadnjih mesecih svoja pooblastila izkoristila predvsem za to, da proruski premier Robert Fico svojega programa ni mogel izvajati tako hitro, kot bi želel. S prihodom Pellegrinija na predsedniški položaj bo ta zavora pri delovanju trenutne vlade najverjetneje odpravljena.

LJUBLJANA - Banki NLB in Addiko socialno šibkejšim kreditojemalcem v švicarskih frankih ponujata zamenjavo preostanka kredita v evre. Za to se tisti s povprečnim mesečnim dohodkom na osebo v gospodinjstvu, ki trenutno znaša 1051 evrov, ali nižje lahko odločijo v enem letu, tečaj za menjavo pa je postavljen pri 1,2024 franka za evro.

LJUBLJANA - V NSi zahtevajo sklic nujne seje komisije DZ za nadzor javnih financ, na kateri bi obravnavali podražitev daljinskega ogrevanja v Šaleški dolini. Po besedah poslanca NSi Aleksandra Reberška je problematika zelo visoke podražitve daljinskega ogrevanja v Šaleški dolini v javnosti izpostavljena že nekaj časa, a odgovorni še vedno niso podali primernih pojasnil.

BOLOGNA - V Bologni so dopoldne slovesno odprli letošnji 61. mednarodni sejem knjig za otroke in mladino, na kateri se kot častna gostja predstavlja Slovenija. Knjige so lahko gradniki in dajejo smisel mnogim mladim generacijam, je ob razstavljeni slovenski produkciji povedal državni sekretar na ministrstvu za kulturo Marko Rusjan.

zc/kab/jb
© STA, 2024