Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 7. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

MARIBOR - Pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so uspešno onesposobili najdeno bombo na gradbišču v mariborski četrti Tezno. Vodja te enote Darko Zonjič je povedal, da je onesposobitev 250 kilogramov težke letalske bombe iz druge svetovne vojne potekala po načrtih. V akciji je sodelovalo več kot 150 oseb.

MARIBOR - Potem ko so v UKC Maribor na začetku leta porušili dotrajano stavbo oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja, naj bi kmalu na njenem mestu začeli graditi novo kliniko. Na ministrstvu za zdravje, kjer vodijo investicijo, pričakujejo v kratkem izdajo gradbenega dovoljenja in jeseni začetek del.

LJUBLJANA - 7. april je dan slovenske zastave. Z njim obeležujemo 7. april 1848, ko je študent Lovro Toman na Wolfovi ulici 8 v Ljubljani s somišljeniki prvič izobesil slovensko trobojnico. V Geometričnem središču Slovenije v Spodnji Slivni pri Vačah se je odvila tradicionalna proslava.

LJUBLJANA - 7. april je svetovni dan zdravja. Ta letos poteka pod geslom Moje zdravje, moja pravica, saj si po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije vsi zaslužimo živeti zdravi v varnem in zdravem okolju ter imeti dostop do zdravstvenih storitev.

KOMEN - Turistično društvo Brest je v Brestovici pri Komnu pripravilo tradicionalno Br'stovsko Špargljado. Prireditev je bila 17. po vrsti in je poleg gastronomske ponudbe prinesla tudi čezmejno voden kolesarski izlet in Špargljev pohod.

CELJE - Na 27. državnem tekmovanju mladinskih zborov sta bila za najboljša zbora razglašena Dekliški zbor Gimnazije Kranj pod vodstvom zborovodje Erika Šmida in Dekliški zbor Gimnazije Celje Center, ki ga vodi David Preložnik. Za najboljši mladinski zbor je bil izbran Mladinski pevski zbor Glasbene šole Rogaška Slatina z zborovodkinjo Andrejo Došler.

bdo/ase/jvo/rr/da/npe/bdo
© STA, 2024