Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 6. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

MEDVODE - Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je na festivalu Svobode ob Zbiljskem jezeru predstavil strankinega kandidata za evropskega komisarja. To je nekdanji predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel. Golob je poudaril, da ima Vesel za sabo pestro kariero, ki temelji na znanju. V Svobodi so predstavili tudi kandidate za evropske volitve. Med njimi je direktor postojnske porodnišnice Aleksander Merlo, ki naj bi se mu obetalo prvo mesto na listi. Golob je v nagovoru zbranih poudaril, da je neizmerno ponosen na dosežke Gibanja Svoboda.

CELJE - Predsednik NSi Matej Tonin je v govoru na programski konferenci NSi v Celju poudaril pomen obrambe in razumnega zelenega prehoda, ki ne obremenjuje gospodarstva. Pozval je tudi, naj EU zaščiti kmeta in poviša subvencije za kmetijstvo ter naj migrantom pošlje jasno sporočilo, da bodo, če bodo mejo prestopili nezakonito, vrnjeni. Člani NSi so ob tem brez glasu proti potrdili evropski program NSi. Kandidati stranke na listi za evropske volitve so se zavzeli za socialno tržno Evropo, ki bo gradila stanovanja za mlade in domove za starejše. Načrte o zelenem prehodu so kritizirali kot pretirano smele, zato so pozvali k njihovi reviziji.

MARIBOR - Člani državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so začeli intenzivne priprave na nedeljsko deaktivacijo bombe v mariborski četrti Tezno. Ob najdišču bombe bodo izkopali štiri metre globoko jamo in jo obdali z balami sena. "Ta varnostni ukrep je potreben, če bi se v nedeljo izkazalo, da je treba bombo onesposobiti z detonacijo. S takšno zaščito se namreč precej omeji in ublaži učinek udarnega vala," so pojasnili na Mestni občini Maribor. Stroka opravlja tudi detekcijo bližnjega območja na morebitno prisotnost drugih neeksplodiranih ubojnih sredstev.

LJUBLJANA - Na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport se že dlje časa ukvarjajo s pripravo zakonskih sprememb, ki naj bi omejile kratkoročno oddajanje stanovanj v turistične namene. Glede načrtovanih sprememb in časovnih omejitev oddajanja je še veliko neznank, osnutek zakona pa naj bi bil pripravljen še ta mesec, nato bo sledila javna obravnava. Predstavniki turizma so zaskrbljeni. Turizem na območju Julijskih Alp denimo v veliki meri temelji prav na sobodajalstvu.

LJUBLJANA - Delodajalci se ob pomanjkanju kadra vse bolj zanašajo na tujce. A tudi te je treba privabiti, zato računajo na pomoč države. Ministrstvo za delo je v postopkih za hitrejše zaposlovanje Filipincev, spreminja tudi zakon o delu tujcev. Tujci trenutno predstavljajo 15 odstotkov vseh delovno aktivnih, najhitreje pa raste število delavcev s Kosova.

KIDRIČEVO - Policisti Policijske uprave Maribor so bili v petek zvečer obveščeni o mrtvi osebi v bližini Kidričevega. Na kraju so ugotovili, da gre za 33-letno žensko iz okolice Ptuja, ki je umrla nasilne smrti. V petek in danes so v okviru preiskave odvzeli prostost 37-letnemu moškemu iz okolice Ptuja in 33-letni ženski iz okolice Lenarta.

LJUBLJANA - Vseslovenska prostovoljska akcija Dan za spremembe, ki je nastala v Slovenski filantropiji v želji po spodbujanju aktivnega odziva na potrebe skupnosti, že 15. leto povezuje številne po vsej Sloveniji. Organiziranih je več kot 160 prostovoljskih aktivnosti: od čistilne akcija in sajenja rož do učenja tujih jezikov.

IDRIJA - Antonijev rov v Idriji, prvi turistični rudnik na Slovenskem, letos obeležuje 30-letnico delovanja. Ob tem so v Idriji pripravili razstavo, ta konec tedna so začeli glavno sezono z dogodkom Rudnik oživi, osrednji dogodek pa bo poletni koncert. Nastaja tudi film s spomini vodnikov po Antonijevem rovu.

mrn/mrn
© STA, 2024