DZ skozi prvo branje predloga ureditve sodnega varstva za bančne razlaščence

Ljubljana, 2. aprila - DZ je danes na zahtevo SDS opravil splošno obravnavo vladnega predloga zakona o postopku sodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank. O primernosti predloga zakona bo DZ glasoval popoldne.

Ljubljana, državni zbor.
Zadnji dan redne seje DZ, kjer so med drugim obravnavali predloga novel zakona o javni rabi slovenščine ter o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.
Foto: Bor Slana/STA

Po besedah državne sekretarke Nikoline Prah predlog vzpostavlja učinkovit postopek sodnega varstva. Izdelava predhodnega mnenja in vzpostavitev poravnalne sheme ne pomeni, da ne morejo vložiti tožb. Dokazno breme bo na Banki Slovenije, plačnica morebitnih odškodnin bo država.

V Svobodi in SD predlog podpirajo, v nadaljevanju si želijo njegovih izboljšav. V NSi mu sedaj ne bodo nasprotovali, o podpori se bodo odločili tekom postopka.

Nasprotujejo pa mu v SDS. Vlada predlaga zelo drag postopek in nima namena poplačati razlaščencev, je ocenil Jože Tanko in DZ svetoval, naj sprejme njegov predlog, ki ga je že večkrat predložil.

bdo/mlu/mlu
© STA, 2024