Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 2. aprila - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

GAZA - Humanitarna organizacija World Central Kitchen (WCK) je sporočila, da je bilo v izraelskem napadu v Gazi v ponedeljek ubitih sedem njenih zaposlenih, medtem ko so dostavljali pomoč v hrani za območje Gaze. Organizacija začasno prekinja svoje dejavnosti pomoči v Gazi. Poleg enega Palestinca so med ubitimi državljani Avstralije, Poljske in Združenega kraljestva ter dvojni državljan ZDA in Kanade. V Londonu, Varšavi in Canberri so pozvali k preiskavi incidenta in zahtevali pojasnila od Izraela, napad so obsodili tudi predstavniki EU in ZDA. Izraelska vojska je nato napovedala, da bo izvedla preiskavo.

WASHINGTON - ZDA so Izraelu v ponedeljek med virtualnim srečanjem predstavnikov obeh držav izrazile zaskrbljenost glede različnih smeri ukrepanja v Rafi. Izrael namreč načrtuje ofenzivo na mesto na jugu Gaze, kamor se je zateklo več kot 1,5 milijona razseljenih Palestincev. Izraelci so se strinjali, da bodo na naslednjem pogovoru delegacij prihodnji teden upoštevali ameriške pomisleke. V Beli hiši so navedli še, da obe strani delita isti cilj - poraz gibanja Hamas v Gazi.

DAMASK - V izraelskih napadih na sirsko prestolnico Damask je v ponedeljek po najnovejših podatkih umrlo najmanj enajst ljudi, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Po navedbah sirskih in iranskih oblasti je bil v napadih uničen prizidek iranskega veleposlaništva, med ubitimi pa sta bila tudi dva generala iranske revolucionarne garde. Iran in libanonsko gibanje Hezbolah obljubljata maščevanje za napade, ki so jih obsodili tudi v Rusiji in na Kitajskem.

JERUZALEM - Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v ponedeljek napovedal, da bo takoj ukrepal in prepovedal oddajanje katarske televizije Al Jazeera v Izraelu, potem ko je izraelski parlament sprejel zakon, ki ga za to pooblašča. Al Jazeera je napovedano prepoved delovanja v Izraelu obsodila. Kritično se je odzvalo tudi palestinsko gibanje Hamas, ki trdi, da želi Izrael s tem zabrisati sledi svojih zločinov, v ZDA pa so izrazili zaskrbljenost zaradi prepovedi.

HELSINKI - Na osnovni šoli v mestu Vantaa na Finskem je prišlo do streljanja, je sporočila tamkajšnja policija. Poročil o smrtnih žrtvah ni bilo, v streljanju pa so bili ranjeni trije 12-letni učenci. Policija je 12-letnega strelca, prav tako učenca na šoli, pridržala kmalu po napadu. Aretacija je bila izvedena mirno. Ranjene učence so prepeljali v bolnišnice, za zdaj pa ni znano, kako hude so njihove poškodbe.

SEUL - Severna Koreja je davi po krajevnem času izstrelila balistično raketo srednjega dosega, ki je preletela okrog 600 kilometrov in nato padla v Vzhodno morje, je sporočil generalštab južnokorejske vojske. Južna Koreja je medtem napovedala sankcije proti dvema ruskima ladjama in posameznikoma zaradi vojaškega sodelovanja s Severno Korejo. S tem naj bi namreč kršili sankcije Varnostnega sveta ZN, ki Pjongjangu prepovedujejo uvoz ali izvoz vojaškega materiala.

KAZAN - Dva industrijska obrata v regiji Tatarstan v notranjosti Rusije, ki je od meje z Ukrajino oddaljena več kot 1000 kilometrov, sta bila ponoči tarča napada z droni. Neimenovan ukrajinski vir je povedal, da za napadi stoji ukrajinska vojaška obveščevalna agencija GUR, ki naj bi ciljala obrate za sestavljanje brezpilotnih letalnikov šahed. Če je bil napad izveden z ozemlja pod nadzorom Ukrajine, gre za enega najbolj daljnosežnih napadov od začetka vojne februarja 2022.

WASHINGTON - Skrivnostni havanski sindrom, ki je v zadnjih letih prizadel več ameriških diplomatov, naj bi bil povezan z enoto ruske obveščevalne službe, je v ponedeljkovem skupnem poročilu trdilo več medijskih organizacij. Ameriški obveščevalci sicer še vedno ocenjujejo kot malo verjetno, da bi bil za te nenormalne zdravstvene incidente odgovoren tuji akter, v Rusiji pa so navedbe v poročilu označili za neutemeljene obtožbe brez dokazov.

NEW YORK - Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek položil 175 milijonov dolarjev varščine, s čimer se je za zdaj izognil zaplembam premoženja v postopku po civilni tožbi pravosodne ministrice New Yorka Letitie James. Varščino je v Trumpovem imenu plačalo finančno in zavarovalniško podjetje Knight Insurance Group iz Los Angelesa, nekdanji predsednik ZDA pa lahko sedaj nadaljuje s pritožbenim postopkom na izrečeno kazen.

TALLAHASSEE - Vrhovno sodišče na Floridi je v ponedeljek potrdilo veljavnost zakona, ki v tej zvezni državi prepoveduje umetno prekinitev nosečnosti po 15 tednu od zanositve in ne predvideva izjem v primeru posilstva ali incesta. Obenem pa je dalo zeleno luč za referendum o razveljavitvi veljavnega zakona in uzakonitvi pravice do umetne prekinitve nosečnosti do 24 tedna nosečnosti. Volivci na Floridi bodo o tem odločali ob splošnih volitvah letos novembra.

LIMA - V Peruju je ob preiskavi nepojasnjenega izvora več luksuznih ur znamke Rolex v lasti predsednice države Dine Boluarte v ponedeljek odstopilo šest ministrov. Perujska vlada podrobnosti o odstopih ni sporočila, predsednica Boluarte pa je sinoči že oznanila imena šestih novih ministrov. Najprej je odstopil notranji minister Victor Torres, v javnosti pa prevladuje mnenje, da je bil njegov odhod s položaja kazen za racijo in preiskavo pri predsednici.

ŽENEVA - Nekaj ur po velikem snežnem plazu, ki se je v ponedeljek popoldan sprožil pri švicarskem smučarskem središču Zermatt, so reševalci in policisti v snegu našli tri trupla. Četrta oseba je bila v plazu poškodovana. O državljanstvu žrtev policisti niso posredovali nobenih informacij, danes pa nameravajo ponovno oceniti razmere. Ker ni bilo poročil o pogrešanih osebah, reševalci domnevajo, da pod snegom ni nikogar več.

TIRANA - V prometni nesreči na jugu Albanije je davi umrlo osem ljudi, med njimi naj bi bilo poleg voznika še sedem migrantov, so sporočile tamkajšnje oblasti. Nesreča se je zgodila, ko je albanski državljan med begom pred policijo izgubil nadzor nad vozilom, ki je s 100 metrov višine padlo v reko Vjosa. Potniki v vozilu so po navedbah policije pred tem prečkali mejo med Grčijo in Albanijo.

ZAGREB - Na Hrvaškem so začele veljati spremembe kazenskega zakonika, ki uvajajo višje kazni za mučenje živali. Kot kaznivo dejanje po novem določajo tudi zapustitev živali s predvideno zaporno kaznijo do enega leta, so opozorili v hrvaškem društvu Prijatelji živali. Za tiste, ki so zlorabljali ali ubili žival, sodišče odslej lahko izreče tudi prepoved nakupa živali v trajanju od enega do petih let.

lkr/tib/mc/xf/rp/mde/lkr
© STA, 2024