Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 1. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA/VATIKAN - Danes je velikonočni ponedeljek, ko se kristjani spominjajo prikazovanja vstalega Jezusa njegovima učencema. V Sloveniji in več evropskih državah je dela prost dan, verniki po običaju obiščejo sorodnike in prijatelje ter delijo veselje ob Jezusovem vstajenju.

LJUBLJANA - Državo bo po napovedih meteorologov prešla vremenska fronta z dežjem in močnim vetrom. Za severovzhod države je izdano oranžno vremensko opozorilo zaradi vetra, ki lahko v sunkih preseže 70 kilometrov na uro in povzroči vetrolome. Geološki zavod Slovenije je opozoril, da je zaradi napovedanih večjih količin padavin in namočenosti povečana nevarnost za nastanek in reaktivacijo zemeljskih plazov.

KRŠKO - V Nuklearni elektrarni Krško so po izključitvi iz omrežja začeli prvi redni remont, odkar je bila lani njena obratovalna doba podaljšana. Remont, v katerem bodo ob menjavi goriva, standardnem nadzoru, vzdrževanju in posodabljanju opreme preverjali tudi vpliv staranja na komponente, bo predvidoma trajal mesec dni.

MIRNA PEČ - V Mirni Peči na Dolenjskem so pripravili 26. tradicionalno vseslovensko srečanje motoristov z blagoslovom motorjev in motoristov. Srečanja, ki se ga je v preteklih letih udeležilo tudi več kot 10.000 motoristov iz Slovenije in tujine, se je udeležila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je, tudi sama motoristika, udeležence pozvala k previdnosti v prometu in izrazila željo, da bi vsi skupaj sledili cilju nič - nič mrtvih in nič hudo poškodovanih.

jb/jb
© STA, 2024