Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 1. aprila - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

GAZA - Okoli dva tedna po začetku vojaškega posredovanja v bolnišnici Al Šifa, največji v Gazi, je izraelska vojska zapustila kompleks. Ministrstvo za zdravje v Gazi je sporočilo, da so na območju bolnišniškega kompleksa odkrili več deset trupel. V času umika izraelskih sil je bilo po navedbah palestinskih oblasti in očividcev območje tarča zračnih napadov in obstreljevanja, s čimer so želeli zagotoviti kritje za umik sil. Ministrstvo za zdravje v Gazi je sporočilo, da so izraelske sile v celoti uničile območje in da bolnišnica ne more več nuditi oskrbe. Izraelska vojska je medtem še sporočila, da je od začetka vojne umrlo 600 izraelskih vojakov.

ANKARA - Na lokalnih volitvah v Turčiji je Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana morala priznati poraz. Po vsej državi je glede na začasne rezultate, ki so jih objavili davi, vladajoča AKP utrpela izgube. Erdogan je v prvi izjavi zagotovil, da bodo spoštovali odločitev državljanov. CHP je med drugim slavila v petih največjih mestih v državi, tudi Istanbulu in Ankari.

JERUZALEM - Protivladni protestniki v Jeruzalemu in Tel Avivu so v nedeljo zvečer na drugi zaporedni protestni večer, na katerem so se vrstili pozivi k izpustitvi talcev iz Gaze, blokirali glavni vpadnici v mesto. Policija je proti protestnikom, ki trdijo, da je bil protest najbolj množičen od začetka izraelskega obstreljevanja Gaze, uporabila vodni top.

NIKOZIJA - Ciprska obalna straža je pred obalo otoka v nedeljo rešila 270 prebežnikov, ki so v ciprske vode v več čolnih pripluli iz Libanona. Prebežnike, večinoma državljane Sirije, so nastanili v begunskem taborišču v bližini prestolnice Nikozija.

BERLIN - Pod berlinskimi Brandenburškimi vrati so se kmalu po polnoči, ko je začel v Nemčiji veljati zakon o delni legalizaciji konoplje za osebno rabo, zbrali kadilci in proslavili novi zakon. Nemci lahko po novem v javnosti posedujejo do 25 gramov konoplje in doma gojijo do tri rastline za osebno rabo.

JERUZALEM - Predsednik izraelske vlade Benjamin Netanjahu je uspešno prestal operacijo hernije, so sporočili iz njegovega predsedniškega urada. Netanjahu naj bi bil v dobrem stanju in je do določene mere že okreval.

TEL AVIV - V napadu z dronom na južno izraelsko mesto Ejlat je bila ponoči po navedbah vojske poškodovana stavba. V napadu ni bilo ranjenih. Dron je proti Izraelu poletel z vzhoda. Izraelski mediji so poročali, da bi lahko dron izstrelila skupina Islamski upor v Iraku, ki je povezana s proiranskimi milicami v Iraku. Skupina je davi sporočila, da je napadla pomemben cilj na okupiranem območju.

TORINO - Zaradi uhajanja plina med mašo v cerkvi v Torinu so na veliko soboto hospitalizirali 25 ljudi. Plin je uhajal zaradi poškodbe na jeklenki, gasilci pa so kmalu po tem, ko je nekaj deset udeležencev maše opozorilo na slabo počutje, evakuirali cerkev.

HONGKONG - Cena zlata je danes dosegla novo rekordno vrednost pri več kot 2279 dolarjih. Vlagatelji povprašujejo po zlatu v pričakovanju, da bo ameriška centralna banka letos znižala obrestne mere.

LJUBLJANA - Ob začetku hladne vojne in okrepljenih napetosti med Zahodom in Sovjetsko zvezo je bilo v Washingtonu 4. aprila 1949 ustanovljeno severnoatlantsko zavezništvo Nato. Ta vojaška zveza se je odtlej močno razširila, preživela padec železne zavese, z aktualno vojno v Ukrajini pa je našla nov smisel.

VARŠAVA - Na Poljskem znova velja petodstotna stopnja davka na dodano vrednost (DDV) na hrano, ki so jo februarja 2022 ob visoki inflaciji znižali na nič. S padcem letne stopnje inflacije na 2,8 odstotka februarja letos ni več razlogov za ničelno stopnjo DDV.

PEKING - Rast kitajskega proizvodnega sektorja je marca pospešila. Indeks nabavnih menedžerjev (PMI), ki ga izračunavata družbi Caixin in S&P Global, je s februarskih 50,9 točke narasel na 51,1 točke.

LONDON - V Veliki Britaniji se je proizvodnja vozil februarja šestič zapored povečala, predvsem na račun domačega povpraševanja. Proizvedli so 79.997 vozil, kar je 14,6 odstotka več kot februarja lani. Gre za najboljši februar po letu 2021, je sporočilo britansko združenje avtomobilskih proizvajalcev SMMT.

set/jb/mph/akt/zc/mlj/set
© STA, 2024