Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 30. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Na veliko soboto pred praznikom velike noči se kristjani spominjajo mrtvega Jezusa v grobu, verniki pa na ta dan odnesejo k blagoslovu velikonočne jedi. V cerkvah bodo zvečer potekale slovesne vigilije. Slovenski škofje jih bodo vodili v stolnicah, papež Frančišek pa v baziliki svetega Petra v Rimu.

LJUBLJANA - Dars je lani ustvaril skoraj 525,3 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je šest odstotkov več kot leto prej. Največji delež v prihodkih predstavlja cestnina, ki jo je lani pobral za dobrih 509,2 milijona evrov. Darsov čisti dobiček se je zvišal za štiri odstotke na skoraj 140,5 milijona evrov, izhaja iz nerevidiranih računovodskih izkazov, ki jih je Dars danes objavil na spletnih straneh Ljubljanske borze.

NEW YORK - Zunanji ministri sedmih držav, med njimi tudi slovenska ministrica Tanja Fajon, so v petek ob 20. obletnici vstopa njihovih držav v zvezo Nato objavili skupen zapis. V njem so med drugim poudarili, da zavezništvo ostaja trdno in ohranja odprta vrata za nadaljnjo širitev. Zavzeli so se za nadaljnjo podporo Ukrajini, obsodili rusko agresijo na to državo in izrazili pričakovanje, da bodo vse članice Nata uresničile zavezo o porabi dveh odstotkov letnega BDP.

LJUBLJANA - Zaključuje se akcija 40 dni brez alkohola. Organizatorji pa ob tem pozivajo k zmernosti in zdravemu odnosu do alkoholnih pijač. Zmerno pitje alkohola ali celo popolna odpoved je po navedbah organizatorjev v vsakem primeru nujna v času nosečnosti in dojenja ter kadar smo udeleženi v prometu in pri delu, so zapisali v sporočilu za javnost.

LJUBLJANA - Obeležujemo mednarodni dan brez odpadkov, ki poudarja pomembnost krepitve ravnanja z odpadki na svetovni ravni in potrebo po spodbujanju vzorcev trajnostne potrošnje in proizvodnje. K preudarni potrošnji, ponovni uporabi in ločenem zbiranju odpadkov pozivajo tudi v okoljski nevladni organizaciji Ekologi brez meja.

CELOVEC - Oddaja slovenske manjšine na Avstrijskem Koroškem Dober dan, Koroška, ki jo je mogoče spremljati na avstrijski javni televiziji ORF in na TV Slovenija, letos praznuje 35 let. Ob tej priložnosti ORF 7. aprila pripravlja jubilejno oddajo, v kateri se bodo spomnili preteklih let. Prva oddaja na Dober dan, Koroška, ki jo pripravljajo v deželnem studiu v Celovcu, je bila predvajana 2. aprila 1989.

zc/zc
© STA, 2024