Raziskava pokazala možnosti boljše rehabilitacije po možganski kapi

Koper, 29. marca - Rehabilitacijo po možganski kapi je mogoče izboljšati s kombinacijo gibalne in miselne vadbe ter diete, kažejo rezultati projekta XBrain.net, ki so jih danes predstavili v Kopru.

Koper, Center humanističnih znanosti ZRS Koper.
Novinarska konferenca s predstavitvijo rezultatov študije gibalne neaktivnosti.
Predstojnik Inštituta za kineziološke raziskave ZRS Boštjan Šimunič, predstojnik oddelka za kirurgijo v Splošni bolnišnici Izola Mladen Gasparini, profesor na univerzi v Padovi Marco Narici, profesor na univerzi v Trstu Gianni Biolo, namestnik predstojnika Inštituta za kineziologijo Uroš Marušič, direktor ZRS Koper Rado Pišot.
Foto: Bojan Kralj/STA

Koper, Center humanističnih znanosti ZRS Koper.
Novinarska konferenca s predstavitvijo rezultatov študije gibalne neaktivnosti.
Predstojnik Inštituta za kineziološke raziskave ZRS Boštjan Šimunič, predstojnik oddelka za kirurgijo v Splošni bolnišnici Izola Mladen Gasparini, profesor na univerzi v Padovi Marco Narici, profesor na univerzi v Trstu Gianni Biolo, direktor ZRS Koper Rado Pišot, namestnik predstojnika Inštituta za kineziologijo Uroš Marušič.
Foto: Bojan Kralj/STA

Upad telesnih sposobnosti zaradi dolgotrajnega ležanja v bolnišnici se zmanjša za 20 do 30 odstotkov, če se bolnik en mesec fizično pripravlja na operacijo, med ležanjem doživlja svet navidezne resničnosti in dobiva z beljakovinami bogato dieto, je povzel direktor Znanstveno-raziskovalnega središča Koper Rado Pišot.

Do ugotovitev so prišli s poskusom, ki so ga izvedli avgusta lani v izolski bolnišnici. Takrat je 30 zdravih prostovoljcev ležalo v bolnišnici deset dni ali več.

V bolnišnicah v Izoli in Trstu bodo ugotovitve prihodnji mesec prvič uporabili v praksi.

bkr/tz/tz
© STA, 2024