Skrivnost odlične potice kakovostne sestavine in potrpljenje

Tišina, 29. marca - Na mizi slovenskih domov ob veliki noči ne sme manjkati orehova potica. Znanje o pripravi prvakinje slovenskih dobrot se prenaša med generacijami. Recept prekmurske pekarne Omar s Tišine je po besedah Tončka Omarja skrivnost, za STA pa je med drugim povedal, da so pomembne kakovostne sestavine, potrpežljivost in peka v lončeni posodi.

Tišina, pekarna Omar.
Skrivnosti odlične potice je več, a pri Omarjevih pravijo, da je bistvo v potrpežljivosti.
Foto: Vida Toš/STA

Tišina, pekarna Omar.
Skrivnosti odlične potice je več, a pri Omarjevih pravijo, da je bistvo v potrpežljivosti.
Foto: Vida Toš/STA

Tišina, pekarna Omar.
Poleg potic so ob veliki noči na mizi tudi zajčki.
Foto: Vida Toš/STA

Slovenska potica je zaščitena kot zajamčena tradicionalna posebnost. Pri Omarjevih jih za veliko noč spečejo 30-krat več kot ponavadi. V Prekmurju je sicer poleg orehove zelo iskana tudi makova potica, pri njih pa pečejo še rozinovo, pehtranovo in kakavovo.

Za recept za odlično potico je pomembno, da so sestavine kakovostne in naravne, pa tudi način izdelave je pomemben. Zelo pomembno je, da se potica peče v lončeni posodi, ki da potici okus in tisto pravo aromo, ki je v drugih posodah ni, je poudaril.

vit/zc
© STA, 2024