Snežne razmere v visokogorju

Ljubljana, 29. marca - Nevarnost snežnih plazov je predvsem v visokogorju Julijskih Alp nad nadmorsko višino okoli 1800 metrov znatna, tretje stopnje, nižje in drugod pa zmerna, druge stopnje. Zaradi novega snega in močnega vetra je snežna odeja v visokogorju nestabilna, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Predvsem na severnih in vzhodnih pobočjih so nastale nove klože, ki se lahko sprožijo že ob manjši obremenitvi. V snežni odeji so prisotne šibke plasti, ponekod se v plasteh skrivajo plasti babjega pšena. Na vetru izpostavljenih mestih je sneg tudi trd in poledenel, tam je nevarnost zdrsa. Pod nadmorsko višino okoli 2000 metrov je sneg vse bolj moker, lahko se sprožijo posamezni snežni plazovi mokrega snega. Izrazitejša odjuga je pričakovana od sobote do ponedeljka.

Od torka naprej so bile v gorah pogoste padavine. Meja sneženja je izrazito nihala. V torek je snežilo do nadmorske višine okoli 1500 metrov. V sredo se je meja sneženja prehodno dvignila tudi do nadmorske višine okoli 2500 metrov, ponekod v visokogorju je deževalo ob negativnih temperaturah. Nastala je ledena plast. V noči na četrtek se je ob hladni fronti ohladilo, meja sneženja se je spustila pod nadmorsko višino 1300 metrov.

V četrtek se je meja sneženja vnovič dvignila do višine okoli 2000 metrov. V visokogorju je od torka naprej zapadlo od 40 do 60 centimetrov snega, na območju zahodnih in južnih Julijcev lahko tudi še nekoliko več. Veter se je krepil, trenutno piha zmeren do močan jugozahodnik, ki prenaša novi sneg in gradi nove snežne nanose. Vetru izpostavljene lege so trde in poledenele. Snežna odeja je pod nadmorsko višino okoli 2000 metrov v globino mokra, na vrhu pa je prekrita s suhim snegom. V sredogorju je vedno več kopnega. Tanka snežna odeja se na prisojnih pobočjih začne šele nad okoli 1600 metri ali še višje, v senčnih legah pa se začne strnjena snežna odeja na nadmorski višini okoli 1300 metrov.

Danes bo večinoma oblačno in megleno. Občasno bo rahlo deževalo ali rosilo, pogosteje na območju Julijskih Alp. Snežilo bo le dovolj visoko v visokogorju. V višinah se bo ogrelo, v visokogorju bo pihal močan do zelo močan jugozahodnik. Temperatura na 1500 metrih bo okoli 6 stopinj Celzija, na 2500 metrih pa 1 stopinje Celzija. V soboto bo delno jasno z zmerno oblačnostjo, predvsem vrhovi Julijcev in zahodnih Karavank bodo večji del dneva v megli. Možna je še kakšna manjša ploha. Pihal bo močan jugozahodnik. Še nekoliko topleje bo, temperatura na 1500 metrih bo okoli 8 stopinj Celzija, na 2500 metrih pa 2 stopinji Celzija.

V noči na nedeljo se predvsem na območju Julijcev vnovič poveča možnost za padavine, v gorah se bodo padavine lahko pojavljale tudi čez dan. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 2300 metrov. Znova se bo jugozahodni veter precej okrepil. V ponedeljek se bodo padavine v gorah okrepile, meja sneženja bo ostala na visoki nadmorski višini. Še bo pihal močan jugozahodnik. V torek se bo v višinah občutno shladilo, čez dan se bodo še lahko pojavljale plohe in nevihte.

Danes lahko v visokogorju zapade še nekaj centimetrov novega snega, drugod bo rahlo deževalo ali rosilo. Ob koncu tedna je pričakovana izrazita odjuga, nevarnost proženja snežnih plazov se bo povečala. Zaradi oblačnosti in megle sneg večinoma ne bo pomrznil. Pogosti bodo spontani snežni plazovi mokrega snega. Na pobočjih, ki v tej sezoni še niso bila splazena, lahko nastanejo tudi posamezni večji snežni plazovi. Lahko pride tudi do porušitve opasti. V ponedeljek se vnovič napovedujejo obilnejše padavine, snežilo bo le v najvišjem delu naših gora, drugod bo deževalo. Dež bo zmočil in labiliziral snežno podlago, možni so novi, tudi večji, plazovi mokrega snega. V torek bodo ob ohladitvi snežne razmere postale bolj stabilne.

mva/mva
© STA, 2024