Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 28. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Poslanci že več kot šest ure obravnavajo interpelacijo ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh, ki so jo vložili v poslanski skupini SDS. Stojmenova Duh je zavrnila vse očitke o sumu nevestnega, neodgovornega in negospodarnega dela, zavajanja javnosti, neuresničevanja obljub ter opustitve dolžnega ravnanja. Ob očitkih o netransparentnosti nakupa prenosnikov za socialno šibkejše je pojasnila, da je vsa razpisna dokumentacija javno objavljena, trditve, da na ministrstvu niso vedeli, za koga kupujejo računalnike, pa je označila za laž. Koalicijske poslanske skupine interpelacije ne bodo podprle, predlog SDS tako podpirajo le v NSi.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela predlog resolucije o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji. Med drugim predvideva energetsko mešanico jedrske energije in obnovljivih virov energije. Kot je po seji vlade povedal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, zadolžen za nacionalni jedrski program, Danijel Levičar, so glavne usmeritve vezane na razvoj nacionalnega jedrskega programa in podporo projekta drugega bloka nuklearke v Krškem Jek 2. Skladno z zaključki političnega vrha s 30. januarja bo resolucija tudi podlaga za vprašanje na posvetovalnem referendumu, je dodal.

LJUBLJANA - Na obisku v Sloveniji je vrhovni poveljnik sil zveze Nato v Evropi general Christopher Cavoli. Sprejel ga je premier Robert Golob, s katerim sta govorila o aktualnih temah, povezanih s severnoatlantskim zavezništvom. Cavoli, ki je v Sloveniji na povabilo načelnika generalštaba Slovenske vojske Roberta Glavaša, se je srečal tudi s predsednico republike Natašo Pirc Musar. Prav tako se bo udeležil državne proslave pred 20. obletnico slovenske včlanitve v Nato.

LJUBLJANA - Evropski poslanec in kandidat za predsednika SD Milan Brglez ocenjuje, da je SD v veliki krizi, a se pobira, brez ustreznega vodstva in kredibilnosti pa se bo soočila z izzivom parlamentarnega preživetja. Verjame v vrnitev SD h koreninam socialne demokracije. "Moja vizija SD ni zgolj stranka preživetja petih do desetih odstotkov," je dejal.

LJUBLJANA - Državna volilna komisija (DVK) je pripravljena na junijske evropske volitve, volilna opravila tečejo po načrtih, je sporočil direktor službe DVK Igor Zorčič. Občasno sicer prihaja do posameznih zapletov, a jih rešujejo sproti, je zatrdil. Ob morebitni sočasni izvedbi posvetovalnih referendumov pa bi se utegnilo zaplesti pri dobavi materiala za tiskanje glasovnic.

LJUBLJANA - Sindikati, ki med drugim zastopajo državne uradnike, policiste, vojake in poklicne gasilce, vlado pozivajo k vzpostavitvi konstruktivnega pogajalskega procesa za plačni steber javnih uslužbencev v državnih organih, samoupravnih lokalnih skupnostih, javnih zavodih gasilcev in javnih uslužbencev plačne skupine B v teh proračunskih uporabnikih. Nadaljevanje pogovorov ni več smiselno, dokler vlada svoji pogajalski skupini ne podeli ustreznega mandata za nadaljevanje pogajalskega procesa, navajajo in vlado pozivajo, naj to stori do 4. aprila.

LJUBLJANA - Odločitev italijanskega senatnega odbora, ki je v sredo odobril dopolnilo k spremembi volilne zakonodaje, v skladu s katerim bo prihodnja volilna zakonodaja morala spoštovati določbo iz 26. člena zaščitnega zakona ter olajšati izvolitev poslanca in senatorja slovenske manjšine, spodbuja upanje, da bomo Slovenci dobili svojega predstavnika v italijanskem parlamentu, je po seji vlade ocenil podpredsednik vlade ter minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon. Gre za zelo pomemben korak na poti k velikemu cilju Slovencev v Italiji, je pozdravil odločitev in čestital slovenski manjšini.

LJUBLJANA/MARIBOR/CELJE/MURSKA SOBOTA/KOPER/NOVO MESTO - Škofje so dopoldne ob začetku velikonočnega tridnevja v stolnih cerkvah svojih škofij darovali krizmene maše, pri katerih so blagoslovili olje, ki ga čez leto uporabljajo pri različnih obredih. Duhovniki pa so na veliki četrtek obnovili svoje duhovniške obljube.

MARIBOR/RAVNE NA KOROŠKEM - Leto 2024 je posvečeno generalu Rudolfu Maistru. Ob 150. obletnici njegovega rojstva, ki bo v petek, se bo zvrstil niz spominskih prireditev po državi, ki bodo zaznamovale vse leto. Na predvečer obletnice bo drevi v Mariboru slavnostna akademija, v Kamniku pa bo v petek dan odprtih vrat v Rojstni hiši Rudolfa Maistra.

NOVA GORICA/BOVEC - Kriminalisti sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Nova Gorica so zaključili preiskavo letošnje nesreče na krožni kabinski žičnici Kanin. Kot so ugotovili, je snetju jeklenice oz. transportne vrvi botroval človeški dejavnik v kombinaciji z naravnimi. Ovadili so dve fizični osebi.

KRANJ - V Vojašnici Petra Petriča v Kranju so pripravili dogodek, na katerem so gorenjskim srednješolcem predstavili možnosti vključevanja v Slovensko vojsko. Nagovoril jih je tudi minister za obrambo Marjan Šarec, ki opaža precejšen interes mladih za sodelovanje z vojsko. Na voljo jim je veliko različnih možnosti in oblik sodelovanja, od vojaških taborov, štipendij, opravljanja prakse in prostovoljnega služenja vojaškega roka do pogodbenega rezervista, poklicnega vojaka ali častnika.

LJUBLJANA - Levica bo bojkotirala državno proslavo ob 20. obletnici vstopa v Nato na Brdu pri Kranju, svoje člane in podpornike pa poziva, naj se namesto tega udeležijo današnjega shoda proti severnoatlantskemu zavezništvu v Ljubljani. Kot je stranka poudarila v današnjem sporočilu za javnost, so se za bojkot državne proslave odločili, ker ne mislijo praznovati dveh desetletij slovenskega sodelovanja pri zapravljanju za orožje, netenju konfliktov in uničevanju držav.

jes/jes
© STA, 2024