Nova kadrovska agencija v Sloveniji načrtuje prek 1000 zaposlitev Filipincev letno

Ljubljana, 27. marca - Filipini veljajo za eno največjih izvoznic delovne sile. Ta azijska država šteje 115 milijonov prebivalcev, od tega naj bi jih 11 milijonov delalo v tujini. Za njihovimi kadri se ozirajo tudi slovenski delodajalci, pri tem pa jim je po novem v pomoč na voljo agencija Pinoy 385. V Sloveniji načrtuje od 1000 do 1500 zaposlitev Filipincev letno.

Ljubljana, Eurostars Hotel.
Novinarska konferenca s predstavitvijo agencije za zaposlovanje filipinskih delavcev Pinoy 386, spregovorili bodo tudi o začetku zaposlovanja filipinskih državljanov v Sloveniji.
Foto: STA

Kot je na predstavitvi agencije dejal ustanovitelj Pinoy Stjepan Jagodin, imajo Filipini zelo regulirano zaposlovanje, vsako podjetje, ki želi zaposliti filipinskega delavca, se mora najprej akreditirati pri filipinskih oblasteh.

Evropa naj bi bila za Filipince zelo privlačna. Povprečna plača na Filipinih je namreč 300 dolarjev, dela se deset ur dnevno šest dni na teden, letni dopust je na voljo do deset dni, plačana bolniška odsotnost pa za največ sedem dni, je povedal Jagodin.

mrn/bdo/bdo
© STA, 2024