Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 27. marca - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

GAZA - Izrael še naprej kljubuje v ponedeljek sprejeti resoluciji Varnostnega sveta ZN z zahtevo po takojšnji prekinitvi v Gazi. Ponoči so tako izraelske sile nadaljevale silovito obstreljevanje vzdolž celotnega ozemlja oblegane palestinske enklave in ubile najmanj 66 ljudi. Izraelski vojaki še naprej oblegajo bolnišnico Al Šifa v mestu Gaza, o smrtnih žrtvah lokalne zdravstvene oblasti poročajo tudi iz mesta Rafa na skrajnem jugu Gaze.

BEJRUT - Izraelska letala so ponoči izvedla napad na jugu Libanona, v katerem je bilo ubitih sedem ljudi. Izraelska vojska je potrdila napad na "teroristične" tarče, po navedbah oborožene skupine Džama Islamija pa je bil tarča napada njihov center nujne pomoči, pri čemer je bilo ubitih več reševalcev. V povračilnem napadu šiitske oborožene skupine Hezbolah z več kot 30 raketami je bila na severu Izraela ubita ena oseba.

BALTIMORE - Poveljnik policije v ameriški zvezni državi Maryland je sinoči obvestil medije, da so za pokojne razglasili šest ljudi, ki ostajajo pogrešani, potem ko se je v torek po trku tovorne ladje v nosilni steber porušil most Francis Scott Key. Iskanje njihovih trupel se po prekinitvi nadaljuje. Posledice nesreče zaradi motenj v prometu in dobavnih verigah bodo v času obnove mostu po ocenah strokovnjakov velike, saj je Baltimore eno največjih pristanišč v ZDA.

BRUSELJ - Kmetijski ministri članic EU so se v torek strinjali, da je bil pri sprejemanju ukrepov za naslovitev izzivov evropskega kmetijstva narejen napredek, vendar pa delo še ni končano, je sporočil belgijski minister David Clarinval. Pristojni evropski komisar Janusz Wojciechowski je med drugim napovedal pripravo predloga za pravičnejše cene za kmete. Zagotovil je tudi, da se želijo izogniti dražjim cenam hrane za potrošnike.

BRUSELJ - Evropska komisija je v torek zaključila preiskavo proti kitajskemu proizvajalcu vlakov CRRC Qingdao Sifang Locomotive, ki jo je uvedla v okviru uredbe o tujih subvencijah. Podjetje je namreč po sprožitvi preiskave umaknilo ponudbo, ki jo je oddalo na razpisu bolgarskega ministrstva za promet za naročilo 20 električnih vlakov. Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je poudaril, da je evropski enotni trg odprt za podjetja, ki igrajo po pravilih.

BERLIN - Nemški bruto domači proizvod (BDP) se bo letos okrepil le za 0,1 odstotka, v najnovejši napovedi ocenjujejo vodilni nemški ekonomski inštituti: inštitut IfW, münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo ter inštituti DIW iz Berlina, IWH iz Halleja in RWI iz Essna. Še jeseni so pričakovali, da se bo nemški BDP okrepil za 1,3 odstotka. Kot ugotavljajo inštituti, nemško gospodarstvo kaže znake ciklične in strukturne šibkosti.

OAKLAND - Robert Kennedy mlajši, neodvisni predsedniški kandidat in nečak nekdanjega predsednika ZDA Johna F. Kennedyja, je v torek izbral svojo podpredsedniško kandidatko za novembrske volitve. To je 38-letna premožna pravnica in podjetnica Nicole Shanahan, ki doslej še ni kandidirala za noben politični položaj, Kennedyjevi kampanji pa je prispevala že več kot štiri milijone dolarjev. Kennedyju ankete sicer ne pripisujejo možnosti za izvolitev na položaj predsednika ZDA.

NEW YORK - Newyorški sodnik Juan Merchan je v torek bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu prepovedal napadalne izjave o pričah, porotnikih in drugih osebah v kazenskem pregonu zaradi ponarejanja poslovnih listin. Ukrep je sprejel zaradi Trumpovega dosedanjega obnašanja v postopku, saj nekdanji predsednik po mnenju sodnika s svojimi izjavami ogroža njegovo izvajanje. Trumpovi odvetniki so ukazu nasprotovali in ga opredelili kot kršenje ustavnih pravic.

ŽENEVA - V zadnjem desetletju je na poti umrlo več kot 63.000 migrantov, ta številka pa pospešeno narašča, opozarja Mednarodna organizacija za migracije (IOM), ki deluje pod okriljem ZN. Kot navajajo avtorji v torek objavljenega poročila, gre le za zabeležene smrti, ki da odražajo zgolj delček dejanskega števila preminulih, zato pozivajo k oblikovanju varnih migracijskih poti. Ob tem kar dve tretjini umrlih in pogrešanih prebežnikov ostaja neidentificiranih.

KRAGUJEVAC - V Srbiji od torka iščejo dveletno deklico Danko iz Banjskega Polja blizu mesta Bor na vzhodu države. V iskalno akcijo so se poleg policije vključili vojska, gasilci in prebivalci, prvič so aktivirali tudi sistem obveščanja za pomoč pri iskanju pogrešanih otrok Amber, ki so ga uvedli lani. V torek je deklico iskalo okoli 350 ljudi, sedaj so prišle še nove okrepitve. Policija in druge službe so zaskrbljene zaradi vremenskih razmer oz.nizkih temperatur in padavin.

BUDIMPEŠTA - Na tisoče Madžarov je zaradi obtožb o korupciji v torek zvečer protestiralo proti vladi premierja Viktorja Orbana. K demonstracijam je pozval nekdanji sodelavec Orbanove stranke Fidesz Peter Magyar, ki je pred tem objavil zvočni posnetek, ki naj bi razkrival nepravilnosti v ravnanju članov vlade. V središču pogovora, ki ga je Magyar tajno posnel januarja lani, je primer nekdanjega državnega sekretarja Pala Völnerja, ki mu očitajo prejemanje podkupnine.

lkr/rbi/akt/tib/msc/rp/blm/jes/lkr
© STA, 2024