Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 26. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Vlada in zdravniški sindikat Fides sta uskladila ter na svojih organih potrdila dogovor o mediaciji z namenom reševanja stavkovnih zahtev zdravnikov, so sporočili iz mediacijskega centra odvetniške akademije Odvetniške zbornice Slovenije. Priprave na prvo skupno srečanje so v polnem teku, srečanje je predvideno v tem tednu. Dodali so, da sta se vlada in Fides v mediacijskem postopku dogovorila za strogo zaupnost razprav.

LJUBLJANA - V DZ poteka razprava o zahtevi NSi za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu energetskega zakona, ki vsebuje več ukrepov, med njimi prepoved ogrevanja na drva v nekaterih objektih. Predlogu se ne obeta zadostna podpora. Medtem pa se obeta podpora predlogu novele zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki bi dala podlago za razdelitev lani kupljenih 13.000 prenosnih računalnikov.

LJUBLJANA - DZ je v nadaljevanju marčne seje opravil drugo obravnavo predloga novele zakona o referendumu in o ljudski iniciativi, ki jo je vložila skupina poslancev s prvopodpisano Terezo Novak iz Svobode. Z njo bi digitalizirali postopek pri oddaji podpore zahtevi za razpis referenduma. V SDS pa bi radi ohranili fizične obrazce.

LJUBLJANA - Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je nagovorila DZ ter Slovence pozvala k udeležbi na evropskih volitvah. S predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič sta se strinjali, da bodo volivci odločili, v katero smer bo šla EU v prihodnjih petih letih. Metsola se je sešla tudi s premierjem Robertom Golobom in predsednico Natašo Pirc Musar in tudi z njima poudarila pomen volitev in pozvala k udeležbi.

LJUBLJANA - Iz NSi so sporočili, da se na evropske volitve podajajo z močno ekipo. Prvak NSi Matej Tonin v primeru svoje izvolitve ne vidi težav pri nadaljnjem vodenju stranke, morebitna neizvolitev pa bi imela politične posledice. Evropska poslanka Ljudmila Novak na nov mandat cilja z repa liste. "Končni vrstni red s preferenčnimi glasovi postavijo volivci," je povedala.

BRUSELJ - Države EU so podprle spremembe evropske kmetijske politike, namenjene zmanjšanju administrativnega bremena, s katerim se pri izpolnjevanju pogojev za finančno podporo soočajo kmetje. Za Slovenijo je po besedah ministrice Mateje Čalušić ključno, da predlogi Evropske komisije naslavljajo naravne danosti in posebnosti posameznih članic, ter da omogočajo iskanje hitrih rešitev.

LJUBLJANA/MARIBOR - Nezadovoljstvo zaposlenih na Pošti Slovenije tudi po zadnjih ukrepih poslovodstva, ki jim je z marcem že drugič letos zvišalo osnovne plače, ne pojenja. Kot so opozorili v Sindikatu poštnih delavcev, se odhodi dolgoletnih sodelavcev nadaljujejo. Skladno s tem zahtevajo takojšnje ukrepanje, zagrozili so tudi s stavko.

LJUBLJANA - Zunanji ministri skupine C5 so pozdravili resolucijo VS ZN, ki zahteva takojšnjo prekinitev ognja v Gazi med muslimanskim svetim mesecem ramazanom, ter pozvali h krepitvi dobave pomoči in izpustitvi talcev. Zunanja ministrica Tanja Fajon je izrazila željo, da bi resolucija tlakovala pot do miru v Gazi. Ministri so potrdili zavezanost k širitvi EU in se strinjali glede potrebe po okrepitvi humanitarne pomoči Ukrajini. Razhajali pa so se glede dobave vojaške pomoči.

GOLNIK - Raziskovalna skupina na Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik je na podlagi večletne raziskave ugotovila, da imajo pacienti z najtežjimi alergijskimi reakcijami pogosto v osnovi genetsko bolezen. To odkritje pomembno vpliva na klinično prakso in obravnavo najbolj ogroženih pacientov, so sporočili iz bolnišnice.

LJUBLJANA - Arhivsko društvo Slovenije je letošnjo 70. obletnico delovanja obeležilo s slovesno akademijo v Arhivu RS. Ob tej priložnosti so razglasili nove častne člane, ki so pripomogli k razvoju slovenske arhivistike. Društvo pospešuje in spodbuja razvoj arhivistike in drugih dejavnosti s področja varstva in proučevanja arhivskega gradiva, podeljuje pa tudi stanovsko Aškerčevo nagrado in priznanja ter je od leta 1992 član Mednarodnega arhivskega sveta.

bdo/bg
© STA, 2024