Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 26. marca - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

GAZA/NEW YORK - Izrael kljub resoluciji Varnostnega sveta ZN, ki zahteva takojšnjo prekinitev ognja v Gazi med muslimanskim svetim mesecem ramazanom, ne bo prenehal z napadi na enklavo, je v ponedeljek sporočil izraelski zunanji minister Izrael Kac. Izraelska vojska je tako nadaljevala z napadi na celotnem območju Gaze, kjer je bilo po podatkih tamkajšnjih palestinskih oblasti ubitih več deset ljudi. ZN opozarja, da so vse resolucije Varnostnega sveta zavezujoče po mednarodnem pravu. Da gre za nezavezujočo resolucijo je pred tem trdila predstavnica ZDA v VS ZN, ki se je pri glasovanju vzdržala.

ŽENEVA - Posebna poročevalka ZN za zasedena palestinska ozemlja Francesca Albanese je v ponedeljek objavila poročilo, v katerem trdi, da je Izrael med vojno v Gazi zagrešil več genocidnih dejanj, ki jih definira konvencija o preprečevanju zločina genocida. Izrael njene trditve odločno zanika.

MOSKVA/KIJEV - V ukrajinskem obstreljevanju dveh ruskih vasi je bilo ranjenih pet ljudi, so sporočile oblasti ruske obmejne regije Belgorod. Obrambno ministrstvo v Moskvi medtem poroča o 13 prestreženih ukrajinskih raketah, ukrajinska vojska pa trdi, da je ponoči sestrelila vseh 12 ruskih dronov.

BRUSELJ - Države članice EU so podprle spremembe evropske kmetijske politike, namenjene zmanjšanju administrativnega bremena, s katerim se pri izpolnjevanju pogojev za finančno podporo soočajo kmetje. Spremembe, ki jih bo zdaj obravnaval Evropski parlament, bi državam članicam in kmetom omogočile večjo prožnost pri izpolnjevanju okoljskih pogojev. Če bo vse potekalo v skladu z načrti, bi lahko spremenjena pravila začela veljati še pred koncem pomladi.

BALTIMORE - Po trčenju kontejnerske ladje v podporni steber se je zrušil več kot 2600 metrov dolg cestni most v Baltimoru v ZDA. Pri tem je v vodo padlo več vozil in do 20 ljudi. Obsežna reševalna akcija je v teku, predstavnik gasilcev pa je dejal, da gre za "incident s številnimi žrtvami". Uradnih poročil o žrtvah sicer še ni.

DAKAR - Na nedeljskih predsedniških volitvah v Senegalu je zmagal opozicijski kandidat Bassirou Diomaye Faye, potem ko je njegov glavni tekmec iz vladajoče koalicije Amadou Ba priznal poraz. S tem je 44-letnemu Fayju, ki so ga iz zapora izpustili šele deset dni pred volitvami, zagotovljena zmaga na volitvah, katerih dokončni izid še ni znan. Faye se je v volilni kampanji predstavljal kot kandidat za spremembo sistema in zagovornik levičarskega panafrikanizma.

BRASILIA - Nekdanjega brazilskega predsednika Jairja Bolsonara je februarja dva dni gostilo madžarsko veleposlaništvo v Brasilii, je v ponedeljek sporočila njegova odvetniška ekipa. Ob tem je zanikala trditve, da je Bolsonaro, ki naj bi na veleposlaništvu tudi prespal, tam iskal zatočišče pred preiskavo o poskusu državnega udara januarja lani. O bivanju Bolsonara na madžarskem veleposlaništvu je prvi poročal ameriški časnik New York Times, ki trdi, da se je nekdanji predsednik od 12. do 14. februarja, le nekaj dni po tem, ko mu je policija zasegla potni list in aretirala dva sodelavca, zatekel na veleposlaništvo.

DUNAJ - Dunajski policisti, ki so v času ruskih predsedniških volitev skrbeli za varnost na ruskem veleposlaništvu, so tam prejeli darilne vrečke. Čeprav s tem niso prekršili zakonodaje, pa je v ponedeljek tiskovni predstavnik policije takšno ravnanje označil kot neprimerno in dodal, da policisti tovrstnih daril ne bodo več smeli sprejemati.

NEW YORK - Ameriški policisti so v ponedeljek izvedli hišne preiskave pri zvezdniku hip hop glasbe Seanu Diddyju Combsu zaradi obtožb o spolnih napadih in prostituciji. Combsovo nekdanje dekle, pevka R&B glasbe Cassie, je novembra lani vložila civilno tožbo zaradi spolnih zlorab, nasilja in trgovine s spolnimi uslugami. Lani so tožbe zaradi spolnega napada zoper Combsa vložile še tri ženske.

akt/akt
© STA, 2024