Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 25. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

VIPAVA - Minister za obrambo Marjan Šarec in načelnik Generalštaba SV Robert Glavaš sta predsednici republiki Nataši Pirc Musar predstavila letno priporočilo o pripravljenosti Slovenske vojske (SV) v letu 2023. Ocena pripravljenosti je enaka kot lani, večina kazalnikov se ni bistveno spremenila, je po seznanitvi predsednice republike z oceno dejal načelnik generalštaba SV Robert Glavaš. Pirc Musar je prepričana, da je SV sposobna braniti suverenost in ozemeljsko celovitost države. Ob tem je izpostavila tudi nujnost celovite reforme ZN. V luči vojn namreč ZN zdaj ne morejo odigrati vloge, zaradi katere so bili ustanovljeni, je opozorila.

LJUBLJANA - Načrtovani izpostavi azilnih domov v Središču ob Dravi in na Obrežju bosta imeli začasen in prehoden značaj, je v DZ poudaril premier Robert Golob. V odgovoru na poslansko vprašanje Andreja Kosija (SDS) je spomnil, da se migracijski pritisk povečuje predvsem v poletnih mesecih, ko se obstoječe azilne kapacitete prenapolnijo, takrat pa pride do potrebe po začasnih oziroma prehodnih nastanitvah.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob je v odgovoru na poslansko vprašanje Jožefa Horvata (NSi), kako bo ukrepal, da učenci priseljenci izboljšajo znanje slovenščine, spomnil, da to področje naslavlja novelirani zakon o osnovni šoli, ki ga je DZ že sprejel. Poudaril je, da Slovenija potrebuje tujo delovno silo, ki pa jo je treba čim bolje integrirati v družbo. Dodal je, da je osnovnošolsko izobraževanje ustavna pravica, ne glede na nacionalnost.

LJUBLJANA - Medtem ko so se ukrepi na področju draginje v preteklosti nanašali predvsem na cene energentov in hrane, se zdaj usmerjajo k cenam storitev, je v DZ v odgovoru na vprašanje poslanca SD Janija Prednika glede ukrepov zoper draginjo povedal premier Robert Golob. Vlada vztraja tudi pri davčni reformi, ki sicer nima neposrednega vpliva na spopad z draginjo, je dodal. Večino izhodišč zanjo pričakuje do polletja.

LJUBLJANA - Redno sejo DZ so ob začetku prekinili vzkliki nekaj protestnikov s palestinskimi zastavami na balkonu velike dvorane. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je sejo za pet minut prekinila, varnostniki pa so medtem protestnike odstranili. V nadaljevanju je poslanko SDS Jelko Godec zanimalo, kdo jih je povabil v DZ in kako bodo zagotovili, da se to ne bo ponovilo. Predsednico DZ je opomnila, da je zadnjič dejala, da je za varnost poslancev poskrbljeno, a kot meni Godčeva, očitno ni.

TEL AVIV - Izrael je kritičen do načrtov Slovenije in treh članic EU za priznanje Palestine. To bi pomenilo nagrajevanje terorizma in bi le povečalo regionalno nestabilnost, je na omrežju X sporočil tiskovni predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva Lior Hajat. S tem se je odzval na petkovo skupno izjavo Slovenije, Španije, Irske in Malte, ki so izrazile pripravljenost na priznanje Palestine.

LJUBLJANA - Ministrstvo za gospodarsko, turizem in šport je s SID banko in Slovenskim podjetniškim skladom predstavilo povratne spodbude, ki so na voljo podjetjem. Do konca leta bodo omogočili preko 512 milijonov evrov posojil in finančnih instrumentov. Po besedah ministra Matjaža Hana je cilj je podpreti podjetja pri njihovi rasti, razvoju in poslovanju.

LJUBLJANA - Februarja, ko so imeli šolarji v številnih državah, tudi pri nas, zimske počitnice, je bilo v Sloveniji opaziti rast turističnega obiska. Po podatkih statističnega urada so našteli 302.031 gostov, ki so skupaj ustvarili 828.271 nočitev. To je sedem oz. 4,5 odstotka več kot februarja lani. Med tujimi turisti je bilo največ Hrvatov.

LJUBLJANA - Vseslovensko združenje malih deležnikov in Zveza potrošnikov Slovenije pozivata k podpori kolektivnim tožbam, ki so jih vložili proti štirim največjim operaterjem - Telekom Slovenije, A1, T-2 in Telemach. S podporo naročniki ne bi postali stranke v postopku, bi pa lahko razsežnost oškodovanja, ki bi jo pokazala množična podpora, vplivala na odobritev tožb.

LJUBLJANA - Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije bo na sklepni prireditvi 54. Tedna slovenske drame v Kranju podelilo nagrado Vladimirja Kralja za življenjsko delo ter priznanje Vladimirja Kralja za kritiško in teatrološko delo v zadnjih dveh letih. Za življenjsko delo bo nagrajena Marinka Poštrak, priznanje pa bo prejela Zala Dobovšek.

zc/mrn
© STA, 2024