Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 25. marca - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

MOSKVA - Rusko sodišče je v nedeljo četverici osumljencev za petkov smrtonosni strelski napad v koncertni dvorani v predmestju Moskve odredilo dvomesečni pripor z možnostjo podaljšanja. Vsi štirje so obtoženi terorizma in jim grozi dosmrtna zaporna kazen. Sodišče je sporočilo, da sta dva obtoženca priznala krivdo. Oblasti so četverico tujcev pridržale v ruski regiji, ki meji na Ukrajino. Vsi osumljenci naj bi bili državljani Tadžikistana.

GAZA/NEW YORK - Agencija Združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA) je v nedeljo sporočila, da ji je Izrael dokončno prepovedal dostavo pomoči na sever Gaze, kjer je nevarnost lakote največja. Izrael ni navedel razloga za odločitev, navedb UNRWA pa ni ne potrdil ne zanikal. V luči vse hujše humanitarne krize bo Varnostni svet ZN glasoval o novi resoluciji, ki poziva k takojšnji prekinitvi ognja na območju palestinske enklave.

KIJEV - Rusija in Ukrajina sta minulo noč nadaljevali napade z droni druga na drugo. Kot so sporočile ukrajinske oblasti, je bilo v ruskih napadih na jugu Ukrajine in v Kijevu ranjenih več kot deset ljudi. V Rusiji pa je po napadih ukrajinskih dronov izbruhnil požar v elektrarni v regiji Rostov na jugozahodu države. Kot je sporočil tamkajšnji guverner Vasilij Golubev, so posledično izklopili dva bloka elektrarne.

SOFIJA - Podpredsednica bolgarske vlade Marija Gabriel, ki bi v skladu s koalicijskim dogovorom morala prevzeti položaj predsednice vlade, je odstopila od pogovorov o oblikovanju nove vlade in umaknila kandidaturo za premierko. Koalicijski partnerici se namreč razhajata glede izbire kandidatov za ključne ministrske položaje. Bolgarija je tako zašla v novo politično krizo in se ji obetajo že šeste parlamentarne volitve v zadnjih treh letih.

PARIZ - Po terorističnem napadu na koncertno dvorano v bližini Moskve je Francija dvignila stopnjo teroristične ogroženosti na najvišjo, je v nedeljo sporočil francoski premier Gabriel Attal. Za dvig stopnje ogroženosti so se odločili, ker je odgovornost za napad prevzela skrajna Islamska država (IS), je dodal.

DAKAR - Na nedeljskih predsedniških volitvah v Senegalu je glede na prve izide zmagal opozicijski kandidat Bassirou Diomaye Faye. Njegovi podporniki so v nedeljo že slavili na ulicah, a njegov glavni tekmec iz vladajoče koalicije Amadou Ba opozarja, da bo o zmagovalcu najverjetneje odločil drugi krog volitev. Začasni uradni izidi naj bi bili znani do torka.

NÜRNBERG - Na Bavarskem se je na avtocesti v bližini mesta Würzburg v nedeljo zgodilo več verižnih trčenj s 40 vozili, pri čemer sta dva človeka umrla, 27 pa jih je bilo ranjenih, so sporočili iz policije. V ločeni prometni nesreči na regionalni cesti na Spodnjem Saškem pa so v nedeljo umrli trije ljudje.

PORT MORESBY - Papuo Novo Gvinejo je v nedeljo stresel potres magnitude 6,9, ki je po zadnjih podatkih uničil okoli tisoč domov, umrlo je najmanj pet ljudi, so sporočile lokalne oblasti regije East Sepik. To območje na severu osrednjega otoka se je že pred potresom soočalo s poplavami.

NEW DELHI - V Indiji več milijonov ljudi praznuje priljubljen hindujski praznik holi, s katerim pozdravijo začetek pomladi, prihod novega življenja in zmago dobrega nad zlim. Praznik barv obeležujejo z boji z vodo in obmetavanjem z barvnim prahom na prostem, pa tudi s skupnimi obedi in v templjih. Holi je drugi najpomembnejši in najbolj srčen praznik v indijskem koledarju, takoj za divalijem.

BEOGRAD - V Beogradu in drugih delih Srbije bo maja potekal veliki velikonočni zbor Srbije in Republike Srbske, je pred dnevi sporočil srbski predsednik Aleksandar Vučić. Glavna tema zbora, ki ga podpira tudi Srbska pravoslavna cerkev (SPC), bo po napovedih Vučića obstanek srbskega naroda. Nova srbska vlada, ki še ni oblikovana, in vlada Republike Srbske bosta po napovedih Vučića pripravili deklaracijo in morebitne druge akte, ki jih bosta nato posredovali v obravnavo parlamentoma.

akt/akt
© STA, 2024