Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 24. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

PLANICA - Slovenski skakalni as Peter Prevc se je od tekmovalne kariere poslovil s šestim mestom v Planici. V izteku letalnice so ga po zadnjem poletu ob množici obiskovalcev pričakali družina, prijatelji in ostali, ki so ga podpirali med šampionsko kariero. Ob številnih rekordih se je Prevc poslovil s 24 zmagami v svetovnem pokalu in skupno 63 stopničkami med posamezniki. Z rojaki je bil del vseh 12 slovenskih ekipnih zmag, na olimpijskih igrah je osvojil štiri kolajne, na svetovnih prvenstvih tri, v poletih pa je na SP petkrat stal na odru za zmagovalce. Na zadnji tekmi svetovnega pokala sezone 2023/24 v Planici je sicer slavil Avstrijec Daniel Huber, drugi je bil Domen Prevc. Seštevek poletov je pripadel Huberju, Slovenija pa je zasedla drugo mesto v pokalu narodov.

LJUBLJANA - Osrednji del države je v soboto zvečer in v noči na nedeljo zajelo neurje z močnim deževjem, vetrom in sodro, gasilci so črpali meteorno vodo, odstranjevali podrta drevesa s cestišč in objektov, prekrivali odkrita ostrešja stanovanjskih in gospodarskih objektov, so sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje. Kot je za STA pojasnil dežurni meteorolog na Arsu Anže Medved, nas je s severozahoda dosegla izrazita hladna fronta, na hitro se je ohladilo, zaradi česar je prišlo do neviht s sodro, točo in viharnimi sunki vetra, ob intenziteti padavin pa se je meja sneženja hitro spuščala. Ponekod se je spustila do nižin. Poleg predelov Gorenjske je tako pobelilo tudi kraje na Notranjskem, Dolenjskem, Kočevskem in v Posavju.

ZADAR - Med plezanjem v Kanjonu Velike Paklenice na Hrvaškem se je v soboto smrtno ponesrečil slovenski državljan, je sporočila zadrska izpostava hrvaške gorske reševalne službe (HGSS). Po neuradnih podatkih, na katere se sklicuje hrvaška tiskovna agencija Hina, je mlajši moški umrl zaradi padca z velike višine.

LJUBLJANA - V soboto je v 93. letu starosti umrl mednarodno priznani slovenski violinist Igor Ozim. Bil je častni doktor Univerze v Ljubljani, več desetletij dolgo bogato umetniško pot pa je dopolnjeval tudi z uspešnim pedagoškim delom. Za posebne glasbene zasluge ob 300-letnici Academiae Philcarmonicorum Labacensium je leta 2001 prejel častni znak svobode RS.

LJUBLJANA - Katoličani obeležujejo cvetno nedeljo, s katero začenjajo neposredne priprave na največji krščanski praznik veliko noč. Mnogi so v cerkve k blagoslovu odnesli butare. Tudi v Vatikanu je bila dopoldne maša z blagoslovom zelenja, ki se je je udeležil tudi papež Frančišek. Na cvetno nedeljo se kristjani spominjajo Jezusovega prihoda v Jeruzalem, ko so ga po zapisih iz Svetega pisma ob prihodu ljudje pozdravljali s palmovimi vejami.

LJUBLJANA - Namen današnjega svetovnega dneva tuberkuloze je povečati ozaveščenost o eni najbolj pogostih in najbolj smrtonosnih nalezljivih bolezni. Za tuberkulozo je leta 2022 po svetu umrlo 1,3 milijona ljudi, zato tudi letos z geslom svetovnega dneva pozivajo k odpravi bolezni. Slovenija sicer že leta sodi med države z nizko pojavnostjo tuberkuloze.

spc/spc
© STA, 2024