Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 23. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

PLANICA - Slovenski skakalci v postavi Lovro Kos, Domen Prevc, Timi Zajc in Peter Prevc so pred 23.346 gledalci po le eni seriji na zadnji ekipni tekmi sezone v Planici zasedli drugo mesto, potem ko je vodstvo tekmovanja zaradi vse močnejšega vetra odpovedalo finale. V prvi seriji je grdo padel Zajc, tako da je tekmo pred koncem že končal sezono.

BREŽICE - Na mejnem prehodu Slovenska vas so se zbrali nasprotniki postavitve začasnega azilnega doma na nekdanjem mejnem prehodu Obrežje. Shod sta na zahtevo krajanov organizirali krajevni skupnosti Velika Dolina in Jesenice na Dolenjskem, občina pa jima stoji ob strani, je za STA povedal brežiški župan Ivan Molan. Protestniki so glasno in mirno izrazili nasprotovanje načrtom vlade ter jo pozvali k razmislekuo alternativnih rešitvah, ki ne bi ogrožale njihove varnosti in dobrobita lokalne skupnosti.

LJUBLJANA - Vlada se je v petek na dopisni seji seznanila z vsebino dogovora o mediaciji s Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides pred mediacijskim centrom odvetniške akademije odvetniške zbornice. Za podpis dogovora o mediaciji je pooblastila državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Denisa Kordeža. Mediacija naj bi se začela prihodnji teden.

LJUBLJANA - V UKC Ljubljana so letos zaradi oslovskega kašlja zdravili 11 otrok, večinoma dojenčke, stare do tri mesece. To so otroci, ki so premajhni, da bi jih lahko zaščitili s cepljenjem, bi pa lahko hospitalizacijo preprečili s cepljenjem njihovih mater v tretjem tromesečju nosečnosti, poziva strokovni direktor pediatrične klinike Marko Pokorn.

SLOVENJ GRADEC - Organizator licitacije vrednejšega lesa na Koroškem, Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline, se je znašel pod lupo kmetijske inšpekcije. Ta mu je naložila, da mora do 30. marca z zemljišča, ki je namenjeno kmetijski proizvodnji, odstraniti hlode. Odvozi so v teku, društvu je plačalo tudi globo, za prihodnje licitacije pa išče rešitve.

LJUBLJANA - Na zunanjem ministrstvu so se v petek odzvali na teroristični napad v koncertni dvorani Crocus v Moskvi, v katerem je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 115 ljudi. Kot so zapisali, je napad zločinsko dejanje, ki ga odločno obsojajo. Za ubijanje nedolžnih civilistov ni opravičila, so poudarili.

MARIBOR - Mariborski univerza in občina bosta v okviru projekta Greta, ki se osredotoča na razogljičenje tovornega prometa na funkcionalnih urbanih območjih, izvedli pilotno demonstracijo. Vzpostavljen bo manjši distribucijski center za okolju prijazno dostavo tovora v zadnjem kilometru proti središču Maribora.

VELENJE/KOPER - Raziskovalna ekipa velenjske Fakultete za varstvo okolja je izdelala lasten prototip za vzorčenje mikroplastike v manjših rekah, s katerim med drugim načrtujejo spremljanje vsebnosti ter plastike v Paki in Savinji. Inovacije za izboljšavo kakovosti pitne vode so razvili tudi v koprskem podjetju Nattura.

DOL PRI LJUBLJANI - Na današnji dan pred 270 leti se je v Zagorici pri Dolskem v občini Dol pri Ljubljani rodil matematik, fizik, geodet, meteorolog, plemič in topniški častnik Jurij Vega. Pred njegovo rojstno hišo bo ob tej priložnosti pripravili osrednjo tradicionalno prireditev ob prazniku občine, slavnostni govornik je bil obrambni minister Marjan Šarec.

LJUBLJANA - Obeležujemo dan sajenja medovitih rastlin. V Čebelarski zvezi Slovenije so tokrat pozvali predvsem k sajenju sončnic. Če bi vsak Slovenec posadil eno, bi zacvetelo dodatnih dva milijona cvetov za opraševalce, so zapisali. Pričakujejo, da bodo dan sajenja medovitih rastlin letos izvedli tudi jeseni.

LJUBLJANA - Nevladna okoljska organizacija Svetovni sklad za naravo (WWF) ljudi po vsem svetu poziva, naj nocoj ob 20.30 po lokalnem času za eno uro ugasnejo luči in s tem prispevajo k večji ozaveščenosti o nujnosti varovanja planeta. Akciji, ki vsako leto poteka predzadnjo ali zadnjo soboto v marcu, se pridružujemo tudi v Sloveniji.

LJUBLJANA/ŽENEVA - Danes je svetovni dan meteorologije, ki poteka pod geslom Na čelu boja proti podnebnim spremembam. Strokovnjaki opozarjajo, da se bodo podnebne spremembe v prihodnje še okrepile, planet pa je na robu že sedaj, zato je ukrepanje nujno.

bg/bg
© STA, 2024